Pastís salat de carbassa, farigola i formatge feta

Pel meu aniversari em van regala el llibre Espiralízate de Denise Smart de Gaia Ediciones, i aquest diumenge l'he estrenat. Ja fa temps en van regalar un aparell per fer espirals de verdures i n'he penjat unes quantes receptes al blog, però volia treure'l més profit i amb aquest llibre ja us dic ara mateix que ho aconseguiré, perquè les receptes són senzilles de fer i entre els ingredients, naturalment, hi ha molta verdura i fruita, que ara és amb el que em ve més de gust cuinar.

La recepta amb la que estreno el llibre és un pastís salat de carbassa, farigola i formatge feta. La recepta original pórta sàlvia i formatge de cabra, però jo l'he adaptada als ingredients que tenia a casa i he ajustat una mica les quantitats. Gràcies al blog vaig descobrir la carbassa i des d'aleshores que sempre tinc al congelador puré de carbassa, però per aquesta recepta la carbassa ha de ser al natural, doncs l'hem de ratllar. Si no en teniu a casa per fer espirals de verdures, ratlleu la carbassa amb un ratllador amb els forats grans. Respecte a la cansalada fumada, he posat força quantitat perquè a casa n'hi ha qui arronsa el nas amb la verdura, però amb aquest gust fumat, el pastís ha estat un èxit total.


Ingredients per a 4 persones:
  • 1 massa quebrada precuinada (si la voleu fer a casa aquí trobareu la recepta)
  • 375 grams de carbassa al natural tallada en espirals 
  • 200 grams de cansalada fumada tallada en tires
  • 120 grams de formatge feta
  • 200 ml de nata líquida per cuinar 
  • 2 ous grans
  • oli d'oliva
  • all en pols
  • pebre blanc mòlt
  • farigola fresca

Encenem el forn, a dalt i a baix, a 190º. Estenem la massa sobre un motlle rodó desmuntable de 25cm, prèviament greixat. Donem a la massa la forma del motlle, la punxem amb una forquilla, i retallem amb un ganivet la massa que sobresurti del motlle. Cobrim la massa amb el mateix paper vegetal amb que ve embolicada i posem per sobre llegums secs. Enfornem 15 minuts. Després retirem els llegums i el paper vegetal, i tornem a enfornar la massa 5 minuts més per que es dauri una mica.


En una paella daurem la cansalada, afegint-li un culleradeta d'all en pols. Després li afegim la carbassa tallada en espirals o ratllada i la coem 2-3 minuts fins que estigui tendra. Salpebrem. Repartim la carbassa cuita per sobre la massa i afegim el formatge feta esmicolat.

En un bol batem els ous amb la nata per cuinar i un pessic de sal. Aboquem els ous batuts per sobre la carbassa i acabem decorant la superfície amb la farigola fresca. Enfornem 40 minuts i fins que els ous hagin quallat i la part superior del pastís estigui daurada. Deixem refredar 5 minuts abans de servir.