Gelat de nogatina amb xocolata dels germans Torres

L'altra dia llegint una revista de receptes vaig trobar aquesta del germans Torres que em va encantar. La presentació era ben llaminera i la recepta molt fàcil de fer; a més no es necessita gelatera i al portar mel, tampoc cal batre el gelat cada parell d'hores per trencar el cristalls de gel. La textura del gelat és fantàstica, semblant a la d'un gelat de tall, fàcil de manipular i prou consistent per que arribi sense desfer-se a taula, i inclús per fer-li fotos, i tenint en compte les temperatures que estem tenint, ja té prou mèrit que no es fongués mentrestant.


Ingredients per a 4 persones:
  • 150 grams de sucre blanc
  • 80 grams de nous pelades
  • 150 grams de clara d'ou (us aconsello comprar-la pasteuritzada)
  • 130 grams de mel
  • 650 ml de nata 35% matèria grassa
  • 250 grams de xocolata fondant

Primer preparem la nogatina, fonent el sucre en una paella fins que aconseguim un xarop daurat, al que li afegirem les nous senceres. Les mesclarem amb el xarop fins que quedin ben caramel·litzades. Aleshores les abocarem sobre un full de paper de forn i deixarem que es refredin abans d'esmicolar-les amb un ganivet.

En un cassó escalfarem la mel fins al 85º -si no teniu un termòmetre de cuina, escalfeu la mel fins que noteu que es torna més líquida, i no deixeu que arribi a bullir-. Mentre s'escalfa la mel, muntarem les clares a punt de neu amb una batedora de varetes. Abocarem poc a poc la mel a les clares muntades sense parar de batre.

En un altre bol posarem 250 ml de nata i la muntarem. Es recomanable que tant la nata com el bol, inclús les varetes, estiguin el més fredes possibles, això farà que sigui més ràpid muntar la nata. A continuació, afegirem la meitat de les nous caramel·litzades i les mesclarem amb la nata. Després afegirem les clares i les incorporarem a la mescla amb una espàtula, amb moviments envoltants i, per últim, afegirem la resta de nous trinxades, guardant una mica per decorar els plats.

 Aboquem la mescla en un motlle i el fiquem en el congelador un mínim de 6 hores. Deixarem preparada la salsa de xocolata, escalfant 400 ml de nata en una cassola fins que bulli. Aleshores posarem la nata en un bol i afegirem la xocolata trossejada i ho barrejarem tot amb una espàtula fins aconseguir una salsa fina i sense grumolls. La guardarem en el frigorífic, tapada amb film transparent que toqui la superfície de la xocolata, fins el moment de muntar el plat: posarem en un plat fons una mica de xocolata - no us aconsello gaire perquè sinó no el gust de la xocolata amagarà el del gelat-, a sobre un tros de gelat de nougatine i acabarem de decorar el plat amb unes fulles de menta i nous.

Recepta de la revista Postres, de Lecturas.