Orada farcida i gratinada amb Ratafia de Raiers

Ja us vaig explicar que aquestes passades vacances vam visitat la fàbrica de Cal Col·lector a la Pobla de Segur (Pallars Jussà) on s'elabora la famosa Ratafia dels Raiers i que vam comprar, a banda d'unes quantes ampolles de licor -per passar el fred hivern, he,he-, el llibre d'en Pep Quintana, La Ratafia dels Raiers, història d'un licor pirinenc (Garsineu Edicions), que incloïa un receptari de cuina i licors; i és que la ratafia és un complement perfecte per molt plats com els rostits, per fer salses i també per elaborar postres amb fruita o pastissos.

La recepta original, inclosa en el llibre, de la cuinera Núria Casaubon Trasfí de la Pobla de Segur, s'elabora amb truita de riu, però com a la peixeteria no en tenien, vaig comprar orada, encara que també hagués sortit molt bona amb llobarro.


Ingredients per a dues persones:
  • dues orades tallades en filets
  • 100 grams de cansalada viada que no sigui fumada
  • 1 carbassó gran
  • 1 ceba tendra gran
  • 1 porro
  • 1/4 de litre de brou vegetal
  • 1 parell de cullerades de farina
  • 200 ml de nata per cuinar
  • un gotet petit de Ratafia dels Raiers
  • oli d'oliva verge extra
  • sal i pebre blanc mòlt
Tallem a daus el carbassó i la ceba tendra i el porro en trossos petits. En una paella posem una mica d'oli i coem primer la cansalada viada tallada en tires fins que s'enrosseixi; la retirem de la paella i afegim a aquesta la ceba tendra i el porro; com el plat era per dos persones, a mig coure la ceba i el porro, he agafat la meitat de la quantitat que estava cuinant i l'he reservat en un plat a banda per preparar després la salsa; continuem cuinant la ceba fins que transparenti i aleshores afegim el carbassó i la cansalada i ho cuinem tot junt un parell de minuts més fins que el carbassó estigui tendre; aleshores afegim una cullerada de farina, remenem amb compte i afegim la quantitat de brou justa per lligar tots els ingredients amb compte de no desfer el carbassó -només calen un parell de minuts per que s'evapori el brou i la farina faci espessir el farcit-.

En una safata per anar al forn posem una mica d'oli i després posem dos filets d'orada, prèviament salpebrats- sobre els que repartirem la ceba, el porro i la cansalada cuinada i taparem el farcit amb els altres dos filets. Encenem el forn mode grill. En una altra paella, aboquem la meitat de la ceba i el porro a mig coure i afegim un bon raig de Ratafia de Raiers i deixem que evapori una mica; a continuació, afegim una cullerada de farina, el brou de verdures i  la nata, no tot de cop sinó poc a poc, perquè volem que la salsa no sigui massa clara -volem una consistència de crema no de sopa-, tastem i rectifiquem de sal i pebre. Posem la salsa en el got de la batedora de ma i la triturem fins que quedi fina. La repartirem per sobre els filets de peix, i ficarem la safata al forn durant 10 minuts. Servirem el peix acabat de sortir del forn.