Croquetes d'albergínies

Ja us vaig parlar del llibre del Yotam Ottolenghi, El Gourmet Vegetariano. Ja n'he fet varies receptes d'aquest llibre i estan agradant molt a casa -i que consti que a Jordi no li fascinen especialment les verdures-. Fa uns dies, amb les primeres albergínies que vaig comprar la mercat de pagès, vaig fer aquestes croquetes, que us recomano tant si us agraden les verdures com si hi ha algú a casa no gaire amic d'aquestes, ja que porten formatge feta i parmesà, formatges de gust potent, que combinen de meravella amb l'albergínia...i no, no patiu que aquesta no es nota gaire...Així que no hi ha excusa per no fer-les a casa!

Ingredients per a 6 persones:
  • 4 albergínies mitjanes
  • 280 grams de patates farinoses bullides
  • 1 ou mitjà
  • 140 grams de formatge feta
  • 20 grams de formatge parmesà ratllat
  • 250 grams de pa ratllat japonès "panko" aprox.
  • un pessic de sal
  • pebre negre mòlt
  • oli de girasol per fregir

Primer escalivem les albergínies: encenem el forn a 200º, dalt i baix; netegem les albergínies, les obrim per la meitat i les posem en una safata per anar forn; les fiquem al forn fins que canviïn de color i estiguin ben toves -si voleu, podeu posar un raig d'oli per sobre-, aproximadament uns 30-40 minuts depenent de la mida de les albergínies. Quan estiguin, les traiem de forn i les emboliquem en paper d'alumini fins que es refredin i després les pelem. Per fer les croquetes cal que la carn de l'albergínia no deixi anar líquid, així que, si cal, les premem per treure l'aigua sobrant.

A continuació, piquem ben petita la carn de l'albergínia i la posem en un bol on afegirem les patates, bullides i aixafades prèviament amb una forquilla, l'ou batut, el formatge feta, ben esmicolat, el formatge parmesà ratllat, la sal i el pebre mòlt. Barregem els ingredients a ma o bé amb una forquilla, fins que aconseguim una massa grumollosa. Afegim la meitat del pa ratllat i tornem a barrejar; si cal, posem més pa ratllat, fins que aconseguim una massa que es pugui treballar amb les mans. Si no podem aconseguir panko, farem servir pa ratllat gruixut; el que té de bo el panko és que és més cruixent que el pa ratllat normal i absorbeix menys oli. 

Repartim la massa per poder-la treballar millor; es tracta de fer una mena de salsitxa amb cadascuna de les porcions, que arrebossarem amb la resta del panko que haurem repartit per sobre el marbre; ens han de quedar amb un gruix d'uns 2 centímetres de diàmetre que després tallarem per fer les croquetes. Abans però, ficarem la massa, una vegada l'hàgim donat forma, al frigorífic, una mig hora per que agafi més consistència.

Per fregir les croquetes hem d'esperar a que l'oli estigui ben calent, però que no fumegi, i que hi hagi prou oli per que cobreixi totalment les croquetes. Les fregirem uns tres minuts i fins que estiguin ben rosses; quan les traiem de la fregidora, les posarem sobre una reixeta o colador, per que deixin anar l'oli, però si és possible, millor no posar-les sobre paper de cuina, que estova els arrebossats. 

Serviu-les de seguida, encara que tèbies també estan molt bones.