Coca de carbassó i cansalada fumada amb melmelada de carbassons.

Quan trobo una melmelada amb ingredients poc habituals l'haig de comprar; és una debilitat que fa que tingui un munt de pots de melmelada guardats pels calaixos de casa. Les de fruites solen desaparèixer ràpid però les de verdures i hortalisses triguen més per manca d'idees. Ja he penjat al blog més d'una recepta salada on la melmelada és un dels ingredients, com l'empanada de sardines amb melmelada de tomàquet o el flam de tonyina amb melmelada de pebrots, però, tot i així, encara n'hi han pots per casa esperant una recepta que faci lluir unes melmelades tan delicioses! A més, mentre no rebaixi l'estoc, no en puc portar més a casa, per això quan vaig descobrir que Cossetània Edicions havia publicat un llibre sobre "La melmelada a la cuina" vaig veure el cel obert! El llibre té més de 100 receptes amb melmelades, per esmorzars i berenars, per acompanyar primers plats, carn i peix, per picar i per postres. E llibre està escrit per la Nani Nolla del blog La Cuina Violeta i la Bet i la Mireia, propietàries de l'empresa Els Fruits Saborosos, que es dediquen a la fabricació artesanal de delicioses melmelades del mil i un gustos diferents.

Entre les receptes que trobareu  al llibre hi ha el tàrtar de salmó amb melmelada de maduixa, els rotllets de llenguado amb salsa de llima, un rotllet de galldindi amb cireres, una amanida de bacalla fumat amb taronja o un pastís de llima merengada. Receptes amb melmelades per tots els gustos. Un llibre de cuina molt original, no trobeu?

Jo he decidit estrenar el llibre amb una recepta de coca de tres carbassons, carbassó cuit, melmelada de carbassó i flors de carbassó, encara que no he pogut trobar flors de carbassó per decorar la coca. És la meva primera coca salada. així que no us faci por la massa perquè és molt fàcil de fer.


Ingredients per a dos persones -si no les feu amb acompanyament-:
  • 100 grams de farina per fer pa*
  • 50 grams de farina integral*
  • 5 grams de llevat fresc*
  • 7,5 grams d'oli d'oliva verge extra*
  • 1 pessic de sal
  • 90 ml d'aigua a temperatura ambient*
  • 100 grams de melmelada de carbassó -jo he fet servir la de La Fageda-
  • 1 carbassó
  • 100 grams de cansalada fumada tallada
I si en trobeu flors de carbassó, tempura i oli per fregir-les

Jo només he fet servir la meitat de les quantitats que surten en la recepta original, en aquells ingredients que porten (*), perquè en el llibre, fan massa per dues vegades, i congelen una meitat.
Al rebaixar les quantitats trobo que és més fàcil pastar els ingredients per fer la massa de la coca, com a mínim, si tens poca experiència en fer masses.

Us recomano que poseu les farines, l'oli i el pessic de sac en un bol gran; poseu el llevat en aigua a temperatura ambient per que es desfaci i després l'afegiu a les farines. Aleshores amb les mans o amb una rasqueta aneu lligant els ingredients fins que facin una bola. Si no en teniu compreu una rasqueta per treballar la farina, trobo que amb ella és més fàcil mesclar els ingredients.

Una vegada feta la bola, poseu-la sobre el marbre i treballeu-la durant uns cinc minuts estirant-la i plegant-la sobre si mateixa, fins que veieu que la textura de la massa queda llisa i suau. Aleshores tapeu-la amb un drap humit -també és recomanable que tingueu draps exclusivament per fer les masses per evitar olors a sabons o suavitzant- i humitegeu-lo una mica, per tapar la massa i que no faci crosta; deixeu-la reposar durant 40 minuts.

Enceneu el forn a 180º, i talleu en trossos petits el carbassó i saltegeu-lo en una paella amb una mica d'oli i sal; passats uns minuts afegiu la cansalada i la cuineu fins que s'enrosseixi una mica. Retireu del foc i reserveu.

Passat els 40 minuts, amb un corró estireu la massa sobre el marbre - si cal empolsineu-lo amb farina perquè no s'enganxi la massa però sense fer servir gaire- fins que us quedi ben fineta, i llavors talleu-la en quatre tires. Pinteu la massa amb melmelada de carbassó i repartiu per sobre el carbassó i la cansalada. Poseu les coques sobre una safata de forn folrada amb paper de forn i enforneu entre 12-15 minuts o fins que quedin torrades. Serviu-les acabades de fer.