Aperitius amb sabor a mar

Aquest mes de la ma de Mercè de Destapant Cassoles visitem el blog, Les Receptes de Sant Hilari. Si no l'heu visitat mai, ja esteu fent tard!. Per a mi Ă©s un blog de referència a l'hora de cercar aperitius per fer a casa.  L'assortit de receptes Ă©s fantĂ stic, i pots trobar des de les mĂ©s senzilles a les mĂ©s elaborades. I si feu una ullada a les postres....no podreu parar de salivar...!!

Encara que jo soc més de dolç, m'he decidit aquesta vegada pel salat, i he elegit uns quants aperitius que he fet pel dinar de Reis. He elegit tres, tots ells d'elaboració senzilla i amb pocs ingredients:

PASTA DE FULL AMB MANTEGA DE SARDINES
  • una lĂ mina de pasta de full (us poden sortir unes 25 peces aprox.)
  • 1 ou
  • 1 llauna de sardines amb oli
  • 60 grams de mantega pomada
  • 1 ou
  • mitja llimona
  • llavors de rosella
Encenem el forn a 180Âş.

Estenem la làmina de pasta de full, que haurem tret del frigorífic uns minuts abans, i tallem discos d'uns 4 cm de diàmetre. Folrem amb paper vegetal una safata per anar al forn, i disposem a sobre els discos, i després els pintem amb l'ou batut. Decorem per sobre amb llavors de rosella i els fiquem al forn un 20 minuts, o fins que estiguin daurats.

Mentrestant traiem les espines de les sardines; jo també les he tretes la pell, perquè he pensat que així quedaria més homogènia la textura de la mantega. Esmicoleu les sardines i les barregeu amb la mantega pomada i una cullereta de suc de llimona, fins que estiguin tots els ingredients ben mesclats. Jo, abans de barrejar la mantega, l'he ficat una mica al microones per estovar-la més. Us aconsello tastar la mantega per si voleu afegir més suc de llimona, ja que part de la gràcia estar en notar el punt de llimona en contrast amb el gust de la mantega i les sardines.

Quan s'hagin refredat els discos de pasta de full els obrirem per la meitat amb un ganivet de punxa per farcir-los amb la mantega de sardines amb una cullereta de postres, o bé amb un màniga pastissera. Els discos de pasta de full els podeu fer amb antelació, però us recomano que no poseu la mantega fins que poc abans de servir els aperitius perquè no s'estovi la pasta de full.

MINI TARTAR DE SEITONS AMB AVELLANES

  • Seitons en vinagre
  • Oli
  • Mel
  • Sal
  • Avellanes (la recepta original porta festucs)
(Amb 90 grams de seitons escorreguts i 24 avellanes m'han sortit 6 mini)
Tallem els seitons en bocins molt petits i després trinxem les avellanes ben petites i les barregem amb els seitons. En la recepta original primer fan una vinagreta amb l'oli, la sal, la mel i una mica del suc dels seitons i després afegeixen els seitons i les avellanes; jo no he fet vinagreta sinó que he anat amanint la barreja de seitons i avellanes al meu gust. Hi han seitons preparats amb molt vinagre i d'altres amb menys; per això us recomano que els tasteu primer, i els amaniu després al vostre gust, ja que us pot agrada més o menys el contrast de la dolçor de la mel amb l'acidesa del vinagre, per exemple. Quan ho tingueu tot ben amanit, els repartiu sobre culleres d'aperitiu.

Podeu fer aquest aperitiu amb antelació, millorarà el seu gust, perquè s'hauran integrat més tots els ingredients.

ENROTLLATS DE CARBASSĂ“ I SALMĂ“ FUMAT

  • Carbassons petits i estrets
  • Talls de salmĂł fumat
  • Oli d'oliva
  • Vinagre balsĂ mic
  • Sal en escates ( sal negra a la recepta original) per decorar
  • Cibulet (si voleu lligar els enrotllats)
Tallar amb una mandolina els carbassons en làmines d'uns 3 mm de gruix. Posar aigua a bullir, i quan arrenqui el bull, poseu les tires de carbassó durant un minut. Les traieu de l'aigua i les assequeu amb paper de cuina. També els podeu fer al microones, com he fet jo, que els he posat un parell de minuts i m'han quedat amb un punt cruixent.

Disposeu les tires de salmĂł sobre les lĂ mines de carbassĂł, enrotlleu-les i poseu-les sobre una cullera o un platet de degustaciĂł. Ho amanirem amb una vinagreta feta amb oli i vinagre balsĂ mic i un pessic de sal. Guardeu al frigorĂ­fic fins el moment de servir; aleshores poseu la sal en escates.

Si feu aquest aperitiu amb massa antelació -jo els vaig fer dos hores abans- el carbassó absorbirà la vinagreta i el greix del salmó i s'enfosquirà una mica; com a contrapartida tindrà més gust que si està acabat de fer.


Si voleu saber quines receptes han estat elegides per la resta de participants, visiteu el blog de Destapant Cassoles a partir del dia 20 de gener.

Bona Any Nou per a tothom!