Empanada de tonyina amb massa quebrada

El mes passat, el repte salat de Laura Real, van ser unes empanades individuals; aquest mes, el repte  és un “arrollado de atún”, o empanada de tonyina, també fet amb massa quebrada. Podeu trobar milers de receptes d'empanada de tonyina fetes, o bé amb massa casolana, o bé amb massa pre-cuinada que podeu trobar al supermercat. Si el que voleu és fer la massa vosaltres mateixos, podeu optar, per exemple, per una massa per fer pa, que sol requerir amassar força i un temps de repòs més o menys llarg, o bé podeu optar per fer massa quebrada. Si elegiu aquesta última opció, la recepte d'aquest mes de Laura Real és una de les vostres opcions. Jo com sempre, m'he permès de fer uns quants canvis.

Respecte a la massa, l'opció fàcil és que feu dos masses, una que servirà com a base, i una altra, que anirà per sobre el farcit. Us recomano que ho feu en dues vegades, perquè es treballen millor els ingredients en petites quantitats. Si ho voleu fer d'una vegada, multipliqueu per dos els següents ingredients:
  • 150 grams de farina fluixa o de rebosteria 
  • 75 grams de mantega freda
  • 1 ou
  • un polsim de sal


En un bol poseu la farina i la sal, afegiu la mantega tallada a daus, i mescleu fins obtenir una textura sorrenca. Afegiu l'ou i mescleu tot just per que els ingredients facin una bola. Tapeu el bol amb film transparent i fiqueu-lo al frigorífic un mínim de mig hora. En una altra bol, torneu a posar la mateixa quantitat d'ingredients i treballeu-los fins aconseguir una altra bola de massa. Quan la tingueu fiqueu-la també al frigorífic. Jo he fet servir un motllo rodó per fer la recepta. En aquest cas, si voleu, també podeu posar la massa de la base directament al motlle i després ficar-la al frigorífic. Jo ho faig així perquè he llegit que així la massa no s'encongeix. A més, m'és més fàcil treballar la massa quan l'acabo de fer, que quan la trec del frigorífic que està més dura. Feu servir film transparent per estirar la massa a sobre, amb l'ajuda d'un corró. Us serà més fàcil amb el plàstic tombar i girar la massa una vegada estirada.

Abans de començar a fer el farcit, poseu el forn a 180 graus.

Pel que fa al farcit, he fet servir els següents ingredient:
  • Una ceba gran
  • Un pebrot vermell
  • Un pebrot verd
  • Tres llaunes petites de tonyina en oli d'oliva
  • Quatre o cinc cullerades de tomàquet triturat
  • Sal i sucre
  • Oli d'oliva
Talleu en trossos bens petits la ceba i els pebrots. En una paella, poseu una mica d'oli, i aboqueu primer la ceba. Quan estigui transparent, afegiu els pebrots ben tallats, i quan estiguin tendres, afegiu el tomàquet triturat, la quantitat justa per que lliguin tots els ingredients. La massa no ha de quedar líquida. Afegiu una mica de sucre per eliminar l'acidesa del tomàquet. Finalment poseu la tonyina ben escorreguda i esmicolada. Rectifiqueu de sal. Recordeu que el farcit no ha de quedar líquid. Si cal, elimineu el líquid sobrant. Deixeu-lo refredar una mica.

Finalment, aboqueu el farcit sobre el motllo, i estireu l'altra bola de massa, també sobre un film transparent. Amb ajuda del plàstic podreu tombar la massa a sobre el motlle. Premeu la vora de la massa per tancar l'empanada. I amb l'ajuda d'una forquilla punxeu-la per sobre per que surti el vapor.

Poseu el motlle al forn, a la part baixa, durant 40 minuts. Passat aquest temps, comproveu que la massa estigui daurada i ja la podeu treure del forn.

Podeu servir-la tèbia o freda.

Com sempre, feu una ullada a la llista de participants.