Panets amb ferment de iogurt

Aquests panets els trobo especialment bons per als berenars. Ja sigui acompanyats d’una presa de xocolata, farcits de mantega i pernil dolç o una mica de formatge tendre. Aquests panets estan inspirats en una recepta d'en Xavier Barriga.

Cal tenir en compte que per fer aquests panets, necessitem el ferment preparat del dia abans. D'aquesta manera desenvolupa tot el seu sabor i aroma. Per elaborar aquest ferment he triat el iogurt de granja La Fageda per tractar-se d'un iogurt de granja de gran qualitat, cent per cent natural, sense conservants ni colorants.


Preparar el ferment:
  • 1 iogurt natural La Fageda.
  • 125 g de farina.
  • 60 ml d'aigua.
  • 5 g de llevat fresc.
Barrejar bé els ingredients fins a obtenir una pasta homogènia. Posar en un bol de vidre, cobrir amb film transparent i reservar a la nevera pel dia següent.

Pels panets:
  • El ferment de iogurt del dia abans.
  • 1/2 quilo de farina.
  • 220 ml d’aigua.
  • 12 g de sal.
  • 5 g de llevat fresc.
Pastem bé els ingredients, a mà, fins a obtenir una massa homogènia i elàstica (caldrà pastar uns deu minuts). Intenteu no enfarinar les superfícies mentre pasteu, ja que aniríeu afegint més farina del comte a la massa i els panets podrien sortir durs. Deixeu reposar la massa uns 20 minuts tapada amb un drap.

Després de reposar, dividiu la massa en porcions de 50 grams i doneu-hi forma (de bola o allargada). Aneu-los posant damunt de les safates pel forn enfarinades. Addicionalment podeu decorar alguns panets arrebossant-los amb llavors de sèsam. Deixeu fermentar entre 80 i 90 minuts (aproximadament fins que doblin en volum).

Escalfeu el forn a 250º amb un petit caçó amb aigua a l’interior. Cal generar una mica de vapor per que els panets quedin rossos.

Feu un tall damunt del panet amb una fulla d’afaitar o, pels panets rodons, amb un cop de tisores que li donarà una forma original. Enforneu a 250 graus uns 15 minuts. Deixeu-los refredar damunt d’una reixeta.

Bon profit!