Flam de poma amb melmelada de Mos de Tros

M'agraden molt les melmelades i especialment cuinar amb elles. Al blog en tinc forces receptes, dolces i salades, on un dels ingredients és una melmelada. I és que les melmelades de qualitat d'avui en dia tenen el punt just de dolçor que et permet experimentar amb elles a la cuina. Per aquesta raó, aquest flam de poma amb melmelada de poma té el punt just de dolçor, encara que també porti llet condensada. L'èxit de la recepta, que és molt senzilla de fer, rau en la qualitat de la melmelada que feu servir. En el mes cas he fet servir la melmelada de poma de Mos de Tros, uns productors del Pla d'Urgell, la Lídia i en Jaume, que elaboren artesanalment les seves melmelades amb molta fruita i poc sucre, sense conservant ni colorant artificials. Delicioses per menjar-les soles o com a ingredients de plats salats o dolços, com les postres que us he portat avui.


Ingredients per a 6-8 flams individuals:

  • 250 grams de pomes Golden pelades i tallades a trossos petits 
  • 3 ous mitjans
  • 125 ml de llet condensada
  • 250 ml de llet semidesnatada
  • 50 ml de moscatell
  • 2 cullerades de sucre morè
  • 100 grams de melmelada de poma Mos de Tros
  • 1 cullerada de canyella
  • caramel líquid per la base dels flams

Encenem el forn, a dalt i a baix, a 180º. Repartim el caramel líquid per les flameres. Si voleu preparar el caramel líquid a casa, poseu en un cassó, a foc fluix, 100 grams de sucre blanc amb dues cullerades d'aigua, i remeneu sense parar fins que el sucre es fongui i agafi un color fosc.

Posarem les pomes, pelades i tallades en trossos petits, en una safata per anar al forn i les impregnarem bé amb el vi, el sucre morè i la canyella. Taparem la safata amb paper d'alumini i la ficarem al forn uns 30 minuts o fins que els trossos de poma estiguin tendres però sense desfer-se. Reservarem uns quants per decorar els flams, i la resta els mesclarem en un bol amb la melmelada de poma, els ous, la llet condensada i la llet semi. Amb una batedora triturem tots els ingredients fins que aconseguim una crema que abocarem a les flameres.

Courem els flams al bany maria al forn, posant-los en una safata o recipient alt omplert d'aigua calenta que cobreixi la major part de les flameres - amb compte que no hi entri aigua-, uns 50 minuts  o fins que veiem que han quallat. Una vegada s'hagin refredat els flams els guardarem al frigorífic fins al dia següent.

A l'hora de servir-los, els desemmotllarem i els decorarem amb els trossos de poma que haurem reservat.



*He adaptat les quantitats de la recepta del Flam de poma amb canyella del llibre La melmelada a la cuina de Cossetània Edicions. El llibre té molt bones receptes, però aneu amb compte amb les quantitats dels ingredients que en alguns casos, com el d'aquesta recepta, estan mal posats.