Amanida d'espinacs amb taronja i fonoll

Acaben les festes nadalenques i les xarxes social s'omplen de receptes de cremes i amanides. Tant les cremes com les amanides són fàcils de fer i admeten un munt de combinacions. Respecte a les amanides, tothom a aquestes alçades coneix les bondats d'un bon oli d'oliva verge extra per amanir qualsevol plat, però què passa amb el vinagre? Hem d'anar a tendes especialitzades o de delicatessen per poder trobar una varietat de vinagres de qualitat. Ja sabeu que soc una fan del vinagre i especialment dels vinagres Badia - Castell de Gardeny, una empresa familiar de Mollerussa que des de fa més de cent anys elaboren vinagres de gran qualitat. A l'octubre us parlava del seu nou vinagre, l'Agredolç amb mel de taronger, una exquisidesa elaborada amb mel de taronger Alemany, que dóna un toc molt especial a l'amanida que us porto avui, amb espinacs, taronja, fonoll i panses. Una combinació de sabors espectacular!


Ingredients:
  • Espinacs frescos, si poden ser baby millor
  • Una taronja per persona
  • Fonoll
  • Panses de Corint
  • Oli d'oliva verge extra
  • Agredolç de mel de taronger de Castell de Gardeny
  • Mel de taronger d'Alemany
  • Sal
  • Pebre blanc mòlt
Comencem pelant les taronges en viu, és a dir, traient no només la pell sinó la membrana que envolta la polpa i després tallant els grills amb l'ajuda d'un ganivet. Ho vaig veure per primera vegada en un showcooking del Pep Nogué, i és una manera de presentar els grills de la taronja ben polits al plat. La carn de taronja que ens sobri, una vegada tallats els grills, l'espremem amb les mans per treure-li el suc que mesclarem en un bol amb una mica de mel, l'oli d'oliva verge extra, el vinagre agredolç, la sal i el pebre mòlt. Normalment la proporció és de tres culleretes d'oli per una de vinagre, però us aconsello anar afegint els ingredients poc a poc i anar tastant fins trobar el punt que més us agradi. Es tracta de que el suc de taronja destaqui a la vinagreta i que la mel li doni un punt de dolçor. 

Traiem la primera capa del fonoll i el tallem en trossos petits o bé el ratllem. 

Muntem el plat fent un llit amb els espinacs i per sobre repartim el fonoll, els grills de taronja i les panses. Amanim el plat amb la vinagreta i servim immediatament.