Pastís de formatge o cheesecake estil Nova York

Els pastissos de formatges són dels meus preferits, juntament amb els de xocolata, naturalment, i els de poma. Van ser dels primers que vaig aprendre a cuinar i ja no recordava com són de fàcils de fer. No tenen cap mena de complicació i tenen un gust suau que sol agrada a tothom. A més admeten un munt de variacions, i si no només cal feu una ullada, per exemple, al blog de la meva amiga Eva de Cuinant entre llibres, que té la ma trencada amb els pastissos d'aquesta mena.

Doncs fa uns dies, aprofitant que venien els pares a dinar, vaig preparar una de les versions més clàssiques d'aquest tipus de pastís, el cheesecake estil Nova York, segons la recepta del llibre Un dulce en Nueva York, de Lunwerg Editores. El vaig fer però sense la base, perquè he acabat arribant a la conclusió de que la base no li afegeix res d'especial, i a més en aquest cas no és necessària perquè el pastís té prou consistència per servir-lo sense que es desfaci. 

I abans d'anar a la recepta vull aprofitar per fer una petició a alguns restaurants: abans de servir un tall de pastís o unes postres banyades en certs xarops de pot, si us plau informeu abans al client si vol l'acompanyament o no. Quantes bones postres s'han arruïnat per un mal acompanyament! Gràcies!


Ingredients:

  • 540 grams de formatge fresc tipus Philadelphia
  • 160 grams de sucre blanc
  • 1/2 culleradeta de sal
  • 40 grams de farina de força
  • el suc i la pell ratllada d'una llimona
  • 360 ml de nata líquida per muntar
  • 5 ous mitjans
  • 1 rovell d'ou
  • 1/2 culleradeta d'extracte de vainilla

Encenem el forn a 175º, a dalt i a baix.

En un bol mesclem, per aquest ordre, el formatge tipus Philadelphia, el sucre, la sal, la farina, el suc i la pell de llimona ratllada, la nata líquida, els ous i l'extracte de vainilla fins que aconseguim una crema llisa i homogènia. Aboquem la crema en un motlle rodó de 22 cm de diàmetre. L'enfornem 15 minuts i passat aquest temps, baixarem la temperatura del forn fins als 120º i allargarem la cocció 1 hora i 15 minuts més. Punxeu-lo abans de treure'l de forn per comprovar que estigui fet. Deixem refredar el pastís abans de desemmotllar-lo i després el guardem al frigorífic un mínim de 4 hores abans de servir-lo. Us recomano no menjar-lo massa fred.