#Gastroplans pel cap de setmana del 11 i 12 de novembre

Aquest cap de setmana us proposem dues activitats que aposten per productes molt nostres, un potser no tant conegut, com és el safrà, i l'altra, la ratafia. A Santa Coloma de Queralt, a la Conca de Barberà, es celebra la tercera edició de Som Terra de Safrà, una festa que vol recuperar, divulgar i promocionar una part del llegat històric i etnogràfic al voltant del safrà. I és que en aquesta zona, del segle XV al XIX, la producció de safrà era tant important que el Mercat de safrà de Santa Coloma de Queralt va ser dels més influents d'Europa i venia aquesta preuada espècie arreu del món.

Entre les activitats programades, modificades aquesta setmana per la situació actual al país, hi ha la presentació del llibre El Safrà de l'editorial colomina Obrador Edèndum, que desvetlla alguns secrets relacionats amb aquesta espècie tan preuada, con algunes de les seves desconegudes propietats i aplicacions; showcookings de la ma del cuiner Pep Nogué a l'espai del Castell dels Comptes de Santa Coloma o de Bet Florensa, creadora del blog Tasta Rutes, i degustació de plats elaborats amb safrà i maridades amb la cervesa artesana local, Segarreta, i vins de la DO Conca de Barberà.

També hi ha haurà a la Plaça de l’Església la Mostra de Productes Agroalimentaris de la Conca de Barberà i la Baixa Segarra, mercat de productes elaborats de forma artesana i de km0; visites guiades al call i a Cal Jaume Ponto, recollida de flors de safrà i esbrinament i el concurs de licors de safrà i ratafia.

Podeu consultar les activitats a la pàgina web de Som Terra de Safrà.


I de Santa Coloma de Queralt, a la Conca de Barberà, marxem cap a Sant Coloma de Farners, a la comarca de La Selva, on durant tot el cap de setmana es celebra la Festa de la Ratafia. La festa s'organitza des de l'any 1982 per la Confraria de la Ratafia i una de les activitats més destacades és el Concurs de la Ratafia. Altres activitats que giren al voltant del món del la ratafia són la Mostra de productes gastronòmics elaborats amb aquest licor i la presentació de nous productes, demostracions, xerrades i presentacions de llibres sobre la ratafia, sense que faltin activitats especialment organitzades per a la quitxalla. Durant tot el cap de setmana també hi haurà una Fira de productes artesans i de proximitat, i no oblideu la visita a l'Espai Remeier a la plaça Bisbe Gotmar. Podeu consultar totes les activitats aquí.

Si voleu conèixer més sobre la ratafia, no us perdeu el suplement del diari Ara publicat dijous, que us podeu descarregar aquí.


I per últim, a Vilanova i la Geltrú es celebra la Fira de Novembre, i amb ella torna L' Espai Enogastronòmic al Pati del Castell. Un espai dedicat al vi i a la gastronomia, que organitza Temps de Vi i Menja’t Vilanova, amb la col·laboració del Gremi d’Hosteleria i el NODE Garraf, amb el suport de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú.

A l’Espai Enogastronòmic s'han programat tallers, showcooking i tasts. El preu dels tallers és de 3 euros, que van destinats íntegrament al Banc d'Aliments de Vilanova i la Geltrú.


Aquí podeu consultar i reservar les activitats programades per l'Espai Enogastrònomic. Les activitats programades per la Fira de Novembre les podeu consultar a la seva pàgina web.

Bon cap de setmana a tothom!