Visita a Fira ÀPAT, la Fira Professional dels Aliments Catalans

El passat cap de setmana vaig visita Fira ÀPAT, la Fira Professional dels Aliments Catalans, que es va celebrar per tercer any consecutiu a la Cúpula del Recinte Comercial de les Arenes, a la ciutat de Barcelona. Una fira que vol ser una plataforma per que els productors catalans donin a conèixer els seus productes als professionals del sector i al consumidor final.

Vaig començar visitant l'estand de l'Esteve Garriga perquè soc una enamora de les seves melmelades ecològiques Margot, especialment de les d'hortalisses, les de pebrot i les de tomàquet, encara que les de fruita també són per llepar-se'n els dits. A Fira ÀPAT ha portat però els seus brous ecològics, que comercialitza sota el nom de Can Garriga, el brou de pollastre, el de verdures i el d'escudella, i també les cremes de verdures. Productes de gran qualitat per gaudir d'una alimentació sana estalviant moltes hores de xup-xup a la cuina.


La següent visita va ser a l'estand de Xocolates Creo on vaig trobar el Xavi Benet i la Cinta Bel. M'ha agradat molt el nou packaging i el disseny de la seva pàgina web que ara permet comprar els seus productes on line. Ara em queda pendent la visita a la seva Fàbrica-Exposició, inaugurada aquest any a Tortosa. Si encara no els coneixeu, no deixeu de tastar les seves xocolates artesanes a la pedra, els seus cafès, torrats per ells mateixos, o la seva cervesa Imperial Stout amb xocolata CREO en pols i aroma de canyella. Productes de gran qualitat i persones que saben transmetre la passió amb que elaboren els seus productes.


Passejant entre els estands vaig descobrir una de novetats que es presentaven a Fira ÀPAT, el licor de crema suau de formatge Vega Dania, un licor que em va sorprendre pel paladar. Elaborat per l'empresa Formatge Perfecto, una empresa familiar que elabora un ampli ventall de formatges curats, semicurats i frescos i que ara presenta aquest sorprenent licor que combina a la perfecció amb còctels, postres i cafès.

També vaig descobrir els xarops artesans ecològics d'Opció Natural, que han portat al nostre país aquestes begudes típiques d'altres països europeus, adaptades al nostres gustos mediterranis. Per això els seus xarops, creats segons una recepta importada des de Suïssa i creada per una catalana que viu allà, s'elaboren amb fruites de casa nostra i es barregen amb herbes aromàtiques tan mediterrànies com la marialluïsa, la farigola o la menta. Aquests xarops es serveixen mesclats amb aigua, però també es poden fer servir directament per fer còctels, aromatitzar infusions, per fer vinagretes o com a ingredients per elaborar pastissos o gelats.


A casa som molt "vermuteros" i em va agradar la proposta de Vermutissimo: 6 receptes úniques de fruites i espècies naturals per convertir el vermut en un còctel excepcional. Amb noms tan suggerents com Vermiglio Madeira, Rosa Mikonos, o Arancione Menorca, Vermutissimo ens ofereix sis propostes per gaudir amb molt de glamour del nostre vermut.


I parlant de vermuts, aquests no podien faltar tampoc a Fira ÀPAT. Vaig trobar els de Vermut Cisa i els de vermut Murcarols, un vermut artesanal del Pirineu, elaborat per la família Curtichs, des de 1926, a la Pobla de Lillet, i que encara no coneixia. Fins a 150 herbes mediterrànies i del Pirineu es fan servir per la seva elaboració. Comercialitzen dos tipus de vermuts, el blanc i el negre reserva.


No podia marxar de la fira sense visitar l'estand de Maria Soler, una empresa artesanal i de producció limitada que elabora melmelades, gelees, chutneys i que va portar a Fira ÀPAT les seves salses de vinagre de poma amb fruita. Elaborades amb una base de vinagre de poma, amb espècies com la mostassa, el clau i la canyella i fruites com mango, fruits vermells, préssecs o figues, segons la temporada. Genials per donar un toc especial a qualsevol plat i no només a les amanides de hortalisses o fruites.

I fins aquí un tastet d'alguns dels productes que vaig trobar al Fira ÀPAT d'aquest d'any. Ara a esperar amb què ens sorprendran els productors catalans l'any vinent.