Carbassons lluna farcits d'arròs

Aquesta recepta està elaborada amb carbassons lluna. Són uns carbassons rodons que només puc trobar, per on jo visc, en mercats de pagès. Aquests els vaig comprar a un dels pagesos del Mercat del Lleó de Girona. No obstant, la recepta la podeu fer amb carbassons normals -els típics carbassons negres allargats- que no siguin massa grans. També podeu optar per no farcir els carbassons, sinó tallar-los en trossos petits i servir l'arròs directament al plat. I és que, una vegada tasteu aquesta recepta, trobareu que l'arròs surt molt bo; a més es prepara en un moment i amb pocs ingredients. És sense dubte, una d'aquelles receptes que segur repetireu.


Ingredients per farcir 4 carbassons lluna o dos carbassons allargats, no massa grans:

  • 60 grams d'arròs, blanc o integral
  • 1 ceba mitjana
  • 100 grams de cansalada fumada en tires
  • herbes provençals
  • oli d'oliva verge extra
  • sal i pebre negre mòlt

Primer posem els carbassons en un plat i els cobrim amb film transparent, sense deixar cap escletxa, perquè els farem al microones entre 10-15 minuts, depenent de la mida dels carbassons, i fins que estiguin tendres al tacte. Quan retirem el film transparent, anirem amb compte de no escaldar-nos, perquè sortirà vapor calent. Buidarem els carbassons amb una cullera petita i amb compte de que no se'ns trenquin, ja que després els haurem de tornar a omplir. La carn deixarà anar líquid, reserveu-lo, ja que l'abocarem també a la paella, amb la resta d'ingredients.

Mentrestant es fan els carbassons al microones, posarem aigua amb sal a bullir, per coure l'arròs. Una vegada cuit, l'escorrerem i el reservarem.

En una paella, primer saltejarem la cansalada fumada en tires fins que s'enrosseixi, i després la reservarem. Després afegirem a la paella un bon raig d'oli i cuinarem la ceba tallada ben petita, amb una mica de sal, fins que es torni marró, a foc fluix i vigilant de que no se'ns cremi. A continuació afegirem la carn del carbassó, i el líquid que hagi deixat anar, i la mesclarem amb la ceba. Després afegirem la cansalada. Posarem sal i pebre, al gust, i deixarem que evapori el líquid del carbassó. Per últim, abocarem l'arròs i una culleradeta d'herbes provençals i ho mesclarem tot. Amb els ingredients encara calents, omplirem els carbassons i el servirem a taula. Si els hem de servir més tard, els escalfarem un parell de minuts al microones.

Hi ha qui posa una mica de formatge ratllat per sobre i gratina els carbassons, és una opció. També podeu fer aquest plat substituint la cansalada fumada per pollastre o gall d'indi.