Pastís de massa quebrada amb xocolata negra i un toc de sal.

L'addicció a la xocolata és genètica. La prova vivent és el meu germà, que és tant o més addicte que jo. Per això, pels dinars familiar quasi sempre preparo postres amb força xocolata. Per Santa Anna, aquest any, he preparat un pastís de massa quebrada amb xocolata negre i un toc de sal. No van quedar ni les engrunes!


Ingredients per a 4 persones molt llamineres:
  • 250 grams de farina de rebosteria
  • 200 grams de mantega
  • 80 grams de sucre
  • 1 ou mitjà
  • 45 grams d'ametlla mòlta
  • 200 grams de xocolata negra fondant
  • 150 ml de nata per muntar
  • 300 grams de melmelada de taronja dolça, albercoc o mango
  • fulles de menta fresca
  • escates de sal
  • un pessic de sal
Encenem el forn a 180º, dalt i baix.

Mesclem en un bol la farina amb el sucre, la sal i l'ametlla mòlta. Afegim l'ou i tornem a mesclar. Després aboquem 150 grams de mantega, que prèviament haurem estovat posant-la uns segons en el microones. Barregem tots el ingredients fins aconseguir una massa compacta. L'emboliquem amb film transparent i la deixem al frigorífic 30 minuts aproximadament per que agafi consistència. Agafem un motlle per fer pastissos desmuntable i el greixem amb una mica d'oli. Estirem la massa amb un corró fins que tingui un gruix de mig centímetre més o menys. Us aconsello que estireu la massa sobre film transparent, perquè podreu posar el motlle cap per avall a sobre i després, amb l'ajuda del film transparent, tombar la massa sobre el motlle. Amb els dits premem la massa contra les parets del motlle, l'acabem d'estirar bé i tallem el que sobri amb un ganivet. Punxem suaument la superfície de la massa amb una forquilla. Enfornem 20-25 minuts, fins que la massa agafi un to daurat. Aleshores la traiem del forn i la deixem refredar uns 15 minuts abans de desemmotllar-la, perquè si està massa calenta se us trencarà. 

Esmicolem la xocolata i la posem en un bol. Escalfem la nata en un cassó fins que comenci a bullir i aleshores l'aboquem al bol amb la xocolata. Removem per que es desfaci la xocolata, i quan estigui desfeta afegim 50 grams de mantega i tornem a mesclar fins aconseguir una crema brillant i sense grumolls. 

Agafem la base del pastís i l'omplim amb una capa fina de melmelada. Aboquem amb compte la xocolata fosa, repartint-la bé per sobre la base. Si no és necessari, no feu servir l'espàtula per repartir la xocolata, perquè aquesta pren ràpid i la superfície us quedarà marcada. Si disposem de temps per que la xocolata prengui bé no ficarem el pastís al frigorífic perquè el fred pot emblanquinar la xocolata. Jo vaig preparar la xocolata pel matí i pel migdia estava llesta per menjar. 


Decorem amb escates de sal i fulles de menta.

Recepta extreta de la revista Postres Lecturas n.23