Coca de tomàquet i ametlla

Aquesta setmana que tenia de vacances, he aprofitat per cuinar una mica i visitar algun mercat de pagès. Aprofitant que els tomàquets estan en plena temporada he comprat uns quants per fer aquesta coca de tomàquet i ametlles que feia temps que tenia en llista d'espera. El que té d'especial aquesta coca és que la massa de pasta de full està coberta per una pasta d'ametlla mòlta que absorbeix tot el suc que deixa anar el tomàquet durant la cocció i aconsegueix que la coca en lloc de ser seca, tingui una textura més amorosida. És un tipus de pasta semblant a la frangipane que es fa servir en rebosteria però sense sucre i la llet es substitueix per ricotta.


Ingredients per a 4 persones:
  • 140 grams de mantega a temperatura ambient
  • 2 ous mitjans
  • 65 grams de pa ratllat
  • 80 grams d'ametlla mòlta
  • 1 culleradeta d'all mòlt
  • 100 grams de formatge ricotta
  • 20 grams de formatge parmesà
  • 2 cullerades de farigola seca
  • un paquet de massa de pasta de full precuinada (*)
  • 4 tomàquets carnosos grans
  • oli d'oliva verge extra
  • sal i pebre negre mòlt
  • 100 grams de tires de cansalada fumada, opcional

Escalfem el forn a 220º.

En un bol batem la mantega - que haurem posat abans uns segons al microones per estovar-la- amb una batedora de varetes. Afegim els dos ous i mesclem. Anem abocant poc a poc el pa ratllat per lligar la mescla. Després afegim l'ametlla i l'all mòlts. Incorporem la ricotta, el parmesà, una cullerada de farigola i un pessic de sal, i ho mesclem tot amb una espàtula fins que quedin ben integrats tots els ingredients.

Estenem la massa de pasta de full sobre una safata per anar al forn, prèviament coberta amb paper de forn. Amb l'espàtula repartim la massa d'ametlla per sobre sense arribar als cantons de la massa. Ens ha de quedar una capa llisa i fina sobre la que repartirem els tomàquets tallats en rodanxes no massa gruixudes. Posem per sobre els tomàquets un bon rajolí d'oli, repartim l'altra cullerada de farigola i salpebrem al gust. Repartim per sobre la coca les tires de cansalada, si és que les volem posar. Jo les vaig posar només la primera vegada, però com trobo que no aporten res d'especial al plat, ja no les he tornades a posar.

Enfornem 15 minuts. A continuació baixem la temperatura a 200ª i continuem amb la cocció 10 minuts més fins que veiem que la massa de pasta de full està daurada pels cantons. Esperem uns minuts a que es refredi abans de servir la coca a taula.

(*) segons la mida de la pasta de full us pot sobrar massa d'ametlles. Us aconsello comprar-ne dos paquets i uns quants tomàquets més per si de cas, especialment si sou colla, perquè així no tindreu problema quan us demanin repetir.

Recepta extreta del llibre Exuberancia, La vibrante cocina vegetariana de Yotam Ottolenghi. Editorial Salamandra.

2 comentaris:

  1. Quina bona idea lo de l'atmetlla, ja ho faré, perquè sempreem fa ràbia quan queden les coques tan humides!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Te la recomano Clara perquè la base d'ametlla absorbeix el suc del tomàquet i fa que quedi amorosida però amb consistència. Una abraçada!

      Elimina