Lasanya d'albergínia blanca amb botifarra

Ja han arribat! Ja hi són aquí!!! Les meves estimades albergínies blanques! Fa uns dies vaig  poder comprar les primeres de la temporada a la Fira del Tomàquet de Santa Eulàlia de Ronçana, al Vallès Oriental, encara que és un dels productes més emblemàtics de la comarca del Bages, i han treballat molt per recuperar el seu cultiu.

L'albergínia blanca té un gust més delicat que la negra, i no amargueja gens. També la seva textura és més melosa, cosa que cal tenir en compte a l'hora de cuinar-la, ja que es cou molt més ràpid que la negra.

La recepta d'avui és molt senzilla de fer i el puntet li dóna el vi ranci i la melmelada de tomàquet, que podeu substituir per uns tomàquets ben confitats, que per això estem en plena temporada.


Ingredients per a 2 persones:
  • 2 albergínies blanques ben precioses
  • 2 cebes grans
  • mig pebrot groc, mig vermell i mig verd (hi han supermercats on trobareu que els venen junts, són de la varietat califòrnia, i són més aviat petits i una mica dolços) o bé un pebrot vermell gran
  • 1 botifarra de pagès
  • un gotet de vi ranci
  • herbes provençals
  • un parell de cullerades generoses de melmelada de tomàquet, jo he fet servir melmelada ecològica Margot
  • formatge ratllat emmental
  • oli l'oliva verge extra
  • sal
Primer encenem el forn a 200º, dalt i baix.

Després de rentar-les, tallem les albergínies en llesques al llarg, de mig centímetre de gruix aproximadament, i les posem sobre una safata per anar al forn, prèviament folrada amb paper de forn untat amb una mica d'oli; per sobre les llesques també posem un rajolí d'oli, abans d'enfornar-les uns 20 minuts o fins que estiguin ben tendres. Vigileu-les de tant en tant, ja que depenent de com de gruixudes les hàgim tallades, es faran més o menys ràpid.

Mentrestant, en una cassola cuinarem la ceba tallada en juliana amb una mica d'oli d'oliva a foc fluix, fins que es tornin marrons, aleshores afegirem a la cassola els pebrots tallats al llarg i els cuinarem fins que estiguin tendres. A continuació afegirem la botifarra sense pell i esmicola amb els dits i el gotet de vi ranci. Deixarem que el vi evapori una mica i afegirem una cullerada de herbes de provençals. Mentre va fent xup-xup, deixarem la cassola sense tapar, perquè ens interessa que el líquid s'evapori. Quan la carn estigui cuita, afegim la melmelada de tomàquet, remenem bé i rectifiquem de sal.

Muntem el plat cobrint la base amb unes llesques d'albergínia feta al forn; per sobre repartim unes quantes cullerades generoses de botifarra que cobrim amb més llesques d'albergínia. Posem per sobre una mica de formatge ratllat i una mica d'herbes provençals i ho gratinem uns minuts fins que el formatge estigui daurat. Servim calent.