Pastís d'albergínies i formatge del Yotam Ottolenghi

Avui us porto una altra recepta, amb alguna petita variació, de llibre Exuberancia, la vibrante cocina vegetariana  del Yotam Ottolenghi, de l'editorial Salamandra.  Els seus pastissos de verdures són deliciosos, si us agraden les verdures i els formatges. També són espectaculars les seves amanides. De fet ja tinc un parell de receptes esperant que arribin les primeres figues de la temporada per fer-les a casa. Com també estic esperant que arribin les primeres albergínies blanques. Mentrestant faré servir les albergínies negres que sempre faig suar una mica abans de cuinar-les, per que no amarguegin.


Ingredients per a 4 persones:
  • 2 albergínies mitjanes tallades en rodanxes d'un parell de centímetres de gruix
  • 150 grams de formatge feta
  • 150 grams de formatge tipus Philadelphia
  • 60 ml de nata per muntar
  • 3 ous
  • 12-15 tomàquets xerry
  • orenga seca
  • oli d'oliva verge extra
  • sal i pebre negre mòlt

Encenem el forn a 190º, dalt i baix.

Jo sempre abans de cuinar les albergínies negres les faig suar entre 20-30 minuts, posant-les tallades en un colador amb una mica de sal. Deixen anar un suc, que netejo amb paper de cuina, i així perden la seva amargor.

Per fer aquesta recepta, posem les rodanxes d'albergínies sobre una safata per anar al forn, amb un raig d'oli i una mica de sal i pebre negre mòlt, i les enfornem uns 40 minuts, fins que hagin canviat de color i estiguin tendres.

Mentre es fan les albergínies al forn, en un bol mesclem amb una batedora el formatge feta trossejat amb el formatge tipus Philadelphia, els ous, la nata i una mica de pebre negre fins aconseguir una crema sense grumolls.

Una vegada tretes les albergínies del forn, repartim les rodanxes en una altra safata, superposant unes rodanxes sobre les altres, fins cobrir tota la superfície de la safata. Repartim els tomàquets xerry tallats per la meitat entre les rodanxes d'albergínies, i després aboquem la crema de formatges per sobre les verdures però sense cobrir-les totalment. Empolsinem per sobre amb l'orenga seca i enfornem entre 30-40 minuts a 180º, o fins que el pastís s'hagi daurat i cuallat. En cas de dubte, punxeu-lo amb un escuradents per comprovat que estigui fet -l'escuradents ha de sortir net-.

El pastís es serveix en porcions i a temperatura ambient.