Pastís de llimona en potets de vidre

Per fer unes postres a casa no sempre cal complicar-se gaire la vida. Hi han postres que són molt ràpides de fer, com aquesta que us presento avui i que vaig trobar en un dels meus blogs de referència, Come conmigo el blog de Palmira. La recepta original es diu Tarta de limón (casi helada) de mi abuela, i és una recepta de l'avia de la Palmira. Són unes postres senzilles d'elaborar, amb pocs ingredients i delicioses. Una d'aquelles receptes que va passant de generació en generació, i que Palmira ha volgut compartir amb tots aquells que segueixen el seu blog. Una recepta que ha arribat a casa per quedar-s'hi.

Jo, aquesta vegada però, l'he volgut fer en potets de vidre perquè m'encanten aquesta mena de presentacions individuals, trobo que fan molta festa. A la recepta original, el pastís pórta una base elaborada amb margarina i galetes esmicolades. Al fer-la en potets no m'ha calgut fer servir mantega, però us posaré la quantitat per que pugueu fer aquestes postres de les dues maneres, en pastís o presentada en potets o gotets de vidre.

El fet que aquests postres es serveixin quasi gelades i que portin suc de llimona, les converteix en unes postres molt refrescants; no patiu per la llet condensada perquè no fa que les postres enfarfeguin ni que siguin massa dolces. Resumint: si les proveu, us encantaran!


Ingredients per 6 potets o 6 racions de pastís:
  • 120 grams de galetes integrals Nuria*, si feu el pastís necessitareu 170 grams
  • 200 ml de suc de llimona natural (dos llimones grosses)
  • 2 cullerades de ratlladura de llimona
  • 200 grams de llet condensada
  • 200 ml de nata 18% matèria grassa
  • si feu la versió del pastís, necessitareu 85 grams de mantega; la recepta original fa servir margarina sense hidrogenar
Posem les galetes en una bossa de plàstic i amb l'ajuda d'un corró les esmicolem. Posem un parell de culleradetes en cada recipient, encara que aquesta quantitat pot variar depenent de com siguin d'amples el recipients que aneu a fer servir. Si heu de fer la base del pastís, mesclareu les galetes esmicolades amb la mantega fosa uns segons la microones i després la repartireu sobre la base desmuntable del pastís, i l'aplanareu i compactareu amb la base d'un got, fins que quedi ben llisa.

Ratllem la pell d'una de les llimones i la reservem. Espremem el suc de les dues llimones i en un bol la mesclem amb la llet condensada, la nata i la ratlladura de llimona; veureu com canvia la textura de la nata i la llet condensada, espessint-se una mica. Omplim amb compte els recipients per que la galeta esmicolada no es barregi amb la crema sinó que quedi a la base del potet. Tapem els recipients i els posem al congelador, i els trauem una hora abans de consumir-los, deixant-los en el frigorífic fins el moment de menjar-los.

Si feu el pastís, una vegada tingueu preparada la base, la fiqueu al frigorífic fins que tingueu preparada la crema; aleshores la repartiu per sobre la base i la tapeu amb film transparent, ficant-la a continuació al congelador, 3 o 4 hores. Un parell d'hores abans de servir-la a taula, la traieu del congelador i la deixeu al frigorífic fins l'últim moment. La podeu decorar amb rodanxes fines de llimona.

*Són de les poques marques de galetes que no fan servir cap tipus de greix o oli de palma.