Fent enoturisme per l'Alt Empordà

Fa uns dies un grup d'amics bloguers capitanejats per la Cris de Delicies Culinàries Cris vam passar tot un dia per terres empurdaneses. Vam començar el matí fent un esmorzar preparat per la Cris i el Guillem a Mas Ventós, una àrea habilitada per fer pícnic al costat de la carretera que va de Vilajuïga a Sant Pere de Rodes. Des d'allà es poden gaudir d'unes vistes esplèndides del golf de Roses i de la plana empurdanesa. Només per les vistes val la pena apropar-s'hi. Són impagables.


Després d'agafar forces, vam visita la cooperativa de Pau, que forma part d'Empordàlia, que va néixer de la unió dels cellers cooperatius de Pau, Vilajuïga i Roses. A Pau s'elabora el saborós oli de Pau, amb dues varietats autòctones de la zona, l'argudell i el corivell.


 A la cooperativa ens van ensenyar com s'elaborava abans l'oli i com es fa ara i vam poder visitar també un camp d'oliveres, algunes d'elles centenàries, en plena floració.


Cada any Empordàlia organitza activitats al voltant del món de l'oli i del vi. Jo hi vaig anar l'any passat a l'activitat "Fes-te l'oli amb Empordàlia", i aquí us ho explico. Ens ho vam passar d'allò més bé i us la recomano de totes totes, tan per a grans com per a petits.

Després vam anar fins a la cooperativa de Vilajuïga per fer un tast de vins i descobrir els dos nous vins que Empordàlia ha tret al mercat aquest any: Marbre i Daina, dos monovarietals, elaborat un amb garnatxa blanca i l'altra amb garnatxa roja. El Marbre és un vi blanc envellit, que ret homenatge a uns dels paratges més coneguts de l'Alt Empordà, el Cap de Creus. Daina és un vi rosat que homenatja a un altre paratge increïble de la comarca empordanesa: els Aiguamolls de l'Empordà.


Us recomano visiteu la pàgina web de la cooperativa per consultar totes les activitats que van programant al llarg de l'any i que visiteu i tasteu els seus vins i olis, i altres productes del seus cooperativistes, com els formatges de Mas Marcè, que podreu adquirir a les seves botigues. 

Tocava anar a dinar i ho vam fer al restaurant Molí de Vent, a la població de Garriguella, on des de fa 20 anys es celebra la Fira de la Garnatxa i el Brunyol cada mes d'abril. El restaurant està situat a les afores del poble, en una antic molí de vent rehabilitat del segle XVIII, amb una bona relació qualitat-preu.

I després de dinar ens van dirigir cap a Mollet de Peralada, per visitar el Celler la Vinyeta, situat en un lloc realment especial. Passejar entre les vinyes va ser tot un plaer. Elaboren vins, vinagres i oli de la varietat argudell; també comercialitzen ous de les seves gallines, que viuen a l'aire lliure. A més tenen ruscs a la muntanya i ovelles, així que ben aviat també elaboraran i comercialitzaran la seva pròpia mel i els seus propis formatges. A més organitzen tasts de vins, esmorzars i pícnics entre vinyes.


Després de la passejada, i abans d'acabar el dia, vam gaudir d'un tast dels seus vins, alguns d'ells elaborats amb varietats recuperades, i cadascun d'ells amb una particular història darrera, com Es Poma, una mistela molt especial creada en col·laboració amb el Pep Nogué, elaborada amb garnatxa de l'Empordà i suc de poma de Girona. Tot plegat acompanyat d'embotits de la Carnisseria Serra Plà de Figueres.

I aquesta va ser la proposta de Cris per un dia "entre vinyes" per l'Alt Empordà. Si voleu més informació per planificar la vostra ruta enoturística per l'Empordà, en trobareu molta per internet; jo us deixo aquí l'enllaç a la pàgina de la DO Empordà.

Molts gràcies Cris per haver-nos convidat a un dia tan especial pel teu estimat Empordà!