Napolitanes amb calamars

Un dels primers llibres de cuina que vaig comprar pel meu compte va ser el de Cuinar per ser feliç de la Carme Ruscalleda. No només hi ha una fantàstica col·lecció de receptes agrupades per estacions, per aprofitar el producte de cada temporada, sinó també un capítol especial dedicat als conceptes bàsics de la cuina. Un llibre molt addient per aquells que comencen a cuinar pel seu compte i pels que, més o menys ens defensem davant els fogons, però en volem aprendre més.

La recepta original s'anomena Macarrons amb calamars; jo, però, he fet servir napolitanes de Pastes Sanmartí, de Caldes de Montbui, he substituït el porro per ceba i he canviat una mica les quantitats. El pebrot del piquillo dóna molt de sabor al plat i les avellanes, textura. Ben segur que el repetirem.


Ingredients per a 2 dues persones:
  • 160 grams de pasta tipus napolitanes o macarrons
  • 300 grams de calamars frescos (demaneu al peixeter/a que els netegin)
  • 1 ceba mitjana (a la recepta original es fa servir 1 porro i mig)
  • 5 pebrots del piquillo
  • 50 grams d'avellanes torrades
  • 30 grams de formatge Parmesà ratllat
  • 10 grams de mantega
  • sal, pebre negre mòlt i oli d'oliva
En una cassola posem aigua a bullir amb una mica de sal per coure la pasta.

Tallem els porros o la ceba ben petita i la saltegem en una paella amb una mica d'oli, sal i pebre uns tres minuts, fins que estigui tendra. Retirem de la paella la ceba i la reservem; afegim una mica més d'oli i aboquem els pebrots del piquillo tallats també en daus petits amb una mica sal. Els saltegem un parell de minuts i els reservem també.

Pelem les avellanes i les piquem en un morter.

Quan l'aigua estigui bullint, afegim la pasta i la coem al dente. De seguida que estigui al punt, l'escorrem.

Tallem en dauets els calamars nets. En una paella gran posem un raig d'oli i els saltegem, amb una mica de sal i pebre, durant 1 minut. A continuació, afegim la ceba i el pebrot del piquillo, les avellanes picades i la pasta. Mesclem amb compte els ingredients, amb el foc encès, i després aboquem la pasta en una safata per anar al forn o bé directament sobre els plats que servirem a taula. Posem per sobre la pasta una mica de mantega i el formatge ratllat i el gratinem uns minuts fins que el formatge hagi agafat color. Servir immediatament.

4 comentaris:

  1. M'encanta aquesta combinació que ens proposes avui! calamars, pebrots, avellanes... se'm fa la boca aigua només de pensar-hi i a més amb pasta de la bona!! un petonàs!

    ResponElimina
  2. Aquesta marca de pasta és de les millors que hem menjat i això que hem viscut a Itàlia! Però caldes de montbui és un lloc màgic per mi!
    I aquest llibre, un indispensable, perque ser feliços mai ens pots sentir malament, oi?!
    Un plat fantàstic per començar la setmana!
    Petons
    Palmira

    ResponElimina
  3. Fa molt bona pinta, i és una manera diferent de preparar pasta. Jo gairebé mai la menjo amb peix, però trobo que és molt bona opció.
    Clara

    ResponElimina
  4. Noia quina salivera! Una combinació 10! ❤❤❤
    Una forta abraçada guapíssima!

    ResponElimina