Girona Food & Wine Tour

Convidats pel Patronat de Turisme Costa Brava Girona i de la ma de Girona Food Tour hem gaudit d'un tour enogastronòmic per la ciutat de Girona, començant, com no podia ser d'una altra manera, amb un esmorzar ben gironí, assaborint un xuixo de Casa Moner.

Casa Moner, que actualment té sis fleques a la ciutat de Girona, està fent una clara aposta pel producte ecològic, amb un línia de pa "etiqueta negra" elaborat amb massa mare i farines ecològiques. A més té un Slow Coffee al barri gironí de Montjuïc, que us aconsellem visitar si voleu gaudir del plaer d'un cafè sense presses.

A continuació, ens hem dirigit cap al Mercat del Lleó. Només passejar per les parades de fruita i verdura que l'envolten ja ha estat tot plaer per la vista. Ja a dins, hem visitat la parada de Carnisseria Gironell, on hem tornar a tastat les Dulses, unes botifarres dolces cuites i envasades en pot de vidre, elaborades pel Gremi de Carnissers i Xarcuters Artesans de les Comarques Gironines. Les Dulses les vam descobrir aquest any de la ma de la Mònica d'Ensucrat, a la trobada bloguera que va organitzar a la ciutat de Girona. A casa les vam fer servir per cuinar unes faves a la catalana, i el resultat va ser tan espectacular que encara recordo aquell plat!!


Després hem visitat la parada d'El Petit Productor, especialitzada en productes de proximitat, artesans i de cooperatives, un petit paradís per a totes aquelles persones que valoren el producte artesà i de qualitat que s'elabora al nostre país. Hem pogut tastar el formatge d'ovella Serrat de Mas Farró, un productor de formatges de la Vall de Vianya; assaborir els embotits tradicionals elaborats pel garrotxí Jordi Vilarrassa i endolcir-nos novament el matí amb unes torradetes de pa amb confitura de fruits del bosc de Fil d'Or i oli d'oliva arbequina extra verge Degustus.


La següent parada que hem visitat ha estat la de Pesca Salada Mati, on ens han preparat un tastet d'esqueixada de bacallà, olives, escalivada amb anxoves i seitons amb pa amb tomàquet. Mai no havia tastat els seitons amb pa amb tomàquet, però us asseguro que no serà l'última vegada que els mengi així! Bacallà d'Islàndia, bonítol escabetxat, plats preparats...i el desconegut peixopalo, bacallà assecat sense salar, típic de Sant Feliu de Guíxols -on celebren cada any unes jornades gastronòmiques on el peixopalo és el protagonista- són només alguns dels productes de gran qualitat que podreu trobar en aquesta parada.


L'última parada al Mercat del Lleó ha estat a l'Aula de Cuina on la Mariona i la Irene de Local Market ens han organitzat un petit tast d'olis de varietat arbequina - Oli de Particular- i argudell -Clos de la Torre- i ens han descobert les elaboracions de petits productors gironins com el vi Sa Trampera del Celler Mas Eugeni, els formatges de La Balda i Mas Marcè, acompanyats amb gelea de violetes del Museu de la Confitura i melmelada de tomàquet de Can Bech.

Després de la profitosa visita al Mercat del Lleó, que us recomano no us perdeu si aneu a Girona, ens hem posat en marxa per visitar la tenda que les Anxoves de l'Escala tenen al casc antic de Girona. De camí però, en Marc de Girona Food Tours, que ens ha fet de guia durant tot el tour, ens ha descobert Xocolata i bombons, una tenda amb originals elaboracions amb xocolata com els Xocowhats o les Mosques de Girona. En aquesta tenda podeu trobar un munt de regals originals i ben llaminers per aquestes festes!


A la tenda de l'Anxoves de l'Escala, situada al carrer de la Cort Reial, n.22, hem pogut tastar un hummus de cigrons amb seitons i anxoves amb pa amb tomàquet, mentre ens explicaven com s'elaboren aquests dos productes -el seitó és el peix fresc macerat en vinagre i l'anxova el mateix peix però conservat en sal-. A continuació hem anat cap al Restaurant Artusi, on els més carnívors han tastat dos platillos elaborats amb productes de proximitat, com el foie de Collverd i la vedella ecològica de Girona.

I sortint de l'Artusi, hem iniciat l'última part del nostre tour gironí, i la més dolça, ja que hem visitat la xurreria de Montse l'Artesana i la gelateria Rocambolesc. Pocs xurros he trobat tan bons com els de la Montse, cruixents i gens oliosos, deliciosos! A més, els hem pogut tastar acompanyats de Ratafia dels Raiers, portada des de la Pobla de Segur, per l'Àngel Portet, fill del creador d'aquesta ratafia, en Joan Portet, que orgullós ens ha parlat del seu premiat licor.

I hem acabat el tour en la gelateria del germà petit dels Roca, al Rocambolesc, on ens han fet cinc cèntims sobre els gelats emblemàtics de la ciutat com el Cul de la Lleona, elaborat amb sorbet de poma de Girona i la Ma, elaborada amb sorbet de taronja sanguina i mango, creat arran del rodatge de la sèrie Joc de Trons a la ciutat de Girona.

Espero que en aquesta publicació trobeu un munt de saboroses raons per visitar la ciutat de Girona. Nosaltres ja en tenim un munt per tornar ben aviat!

Novament moltes gràcies a en Marc, de Girona Food Tours, que ens ha descobert una Girona molt mengívola i al Patronat de Turisme Costa Brava Girona per haver-nos convidat!