Fira Orígens 2016

El passat cap de setmana vam gaudir d'una nova edició de Fira Orígens. Aquesta fira, que es celebra a Olot des de fa cinc anys, s'està consolidant com una fira de referència del producte agroalimentari de qualitat i proximitat elaborat al nostre país. En Fira Orígens participen petits productors i artesans que donen a conèixer el producte que elaboren i que el venen directament al consumidor. A més, els visitants poden tastar els productes mitjançant la compra de tiquets degustació.

A la fira també es realitzen un munt d'activitats repartides entre l'Aula de Cuina, amb demostracions de cuina en directe, l'Aula de Tast, amb tasts i maridatges de productes exposats a la fira, i l'Aula dels Nens, per que la mainada descobreixi el món de la gastronomia. La fira també mira cap a la ciutat on es celebra, Olot, i organitza activitats paral·leles per donar-la a conèixer als visitants.

Dissabte, vam assistir al showcooking de la cuinera Iolanda Bustos, del Restaurant La Calèndula, i el botànic Evarist March, assessor del Celler de Can Roca; un showcooking on les protagonistes eren les flors i plantes silvestres. La Iolanda Bustos va elaborar un amanida de nyàmeres, amb angules del Ter i flors i plantes de la llera del riu i unes postres anomenades l'Auca de la Ratafia, un espectacular plat amb pa de pessic de nous i canyella, gelat d'arrel de flors de xicoia, merenga de regalèssia, gelatina de cigaló d'anís, esferificacions de camamilla i toffee de ginebrons.

Altres cuiners que van presentar les seves creacions a l'Aula de Cuina de Fira Orígens van ser la Fina Puigdevall, del Restaurant Les Cols, l'Albert Sastregener, del Bo.Tic, o el Xavier Franco de Les Magnòlies, entre d'altres.

També vam passar per l'Aula de Tast, per fer un tast de vermuts. I és que a Fira Origens aquest any hi havien nous espais dedicats al vermut, la pastisseria i el productes ecològics. Vermouth Cisa, Vermut Miró i Yzaguirre Vermut van ser els protagonistes del tast.


Vam visitar els estands de Taula Mediterrània, per conèixer una mica més del projecte d'aquest grup d'empresaris que elaboren productes d'alta qualitat alimentària i que han creat aquesta plataforma per unir sinergies i promocionar els seus productes. Turrons i Mel Alemany,  Torclum i Molí de Rafelet són alguns dels seus socis; també en forma part Mas Mousse, una empresa valenciana que elabora pastisseria gourmet, sense conservants ni colorants, i que té concedida la qualificació artesanal de la Generalitat Valenciana.


També vam trobar a la fira Casabella Natura, que portaven entre altres productes el pèsol negre del Berguedà, conreat en ecològic, i que vam poder tastar el mes passat durant la nostra visita per terres berguedanes; i Ca Rosset, amb els seus fruits secs cultivats al Camp de Tarragona i el seu oli d'oliva verge extra de gran qualitat. Cooperatives com la de Garriguella i la de La Granadella també van estar presents. Cal Senzill va endolcir-nos la tarda amb les seves melmelades -soc fan incondicional de la seva melmelada d'oli d'oliva-, igual que Xocolata Aynouse, que ens va sorprendre aquest any amb la xocolata amb pastilles de Vichy i la xocolata amb safrà. I vam descobrir l'estand de la Garrofina, que elabora xocolates i trufes amb farina de garrofa i l'estand de Viamel, amb les seves mel amb curry o gingebre...i molts altres productors que esperem repeteixin l'any vinent a Fira Origens.

Un dia ben aprofitat coneixent nous productors i retrobant de coneguts, tastant i comprant productes de qualitat i de proximitat. Un dia que ens ha deixat ganes de tornar a repetir l'any vinent.