Spaguetti a la Norma, versió light

Feia molt de temps que no participava en el Repte de Cuina Regional Italiana (CRI) que organitza cada mes Margot del Cajón Desastre de Maggie. Ja ha superat els 25 reptes! Moltes felicitats, Margot!! 25 reptes que es diu ben ràpid, especialment quan tot@s sabem que en aquest "mundillo" es difícil donar-li continuïtat a aquest tipus de propostes...Així que aquest mes, encara que no se si arribaré a temps, participo amb una recepta que és un clàssic de la cuina siciliana, protagonista del repte d'aquest mes, Pasta alla Norma, que he fet a la meva manera en versió light, perquè no vegis com absorbeix l'oli l'albergínia -sembla que se'l begui...-, així que en lloc de fer-la fregida, l'he fet a la planxa. A veure que us sembla!

Els ingredients principals d'aquest plat, fet en honor del compositor d'opera italià, Vincenzo Bellini, són l'albergínia i el formatge ricotta salata (jo he hagut de fer servir un formatge d'ovella curat perquè no he trobat al meu poble aquest tipus de formatge). El plat pórta el nom d'una de les seves obres més famoses de Bellini, Norma.

Ingredients per a dues persones:
  • 160 grams d'spaguetti
  • 1 albergínia
  • 250 grams de tomàquet ratllat
  • un all
  • oli d'oliva verge extra
  • alfàbrega, si pots ser fresca
  • sal i sucre
  • formatge d'ovella curat
Posem en una cassola a bullir aigua amb una mica de sal, per fer la pasta.

Escalfem una planxa amb una mica d'oli i cuinem l'albergínia tallada a rodanxes fines (mig centímetre com a molt) fins que canviï de color. Jo he fet servir albergínia blanca -potser les últimes de la temporada- i es pot cuinar directament sense fer-la suar, però si feu servir albergínia negra uns recomano que abans de cuinar-les, i una vegada tallades en rodanxes, els hi tireu per sobra sal i les deixeu en un escorredor una mig hora, per que deixin anar l'amargor; passat aquest temps, les eixugueu amb paper de cuina abans de fer-les servir. A la recepta original, l'albergínia es talla a daus i es fregeix; si ho feu així, absorbiran força oli, així que, una vegada fregides, poseu-les sobre paper de cuina per treure l'excés d'oli. Si heu fet l'albergínia en rodanxes, quan es refredin una mica, les tallarem en juliana abans d'afegir-les a la salsa.

Preparem la salsa: posem en una paella una mica d'oli i enrossim l'all sencer, vigilant que no es cremi; retirem l'all i afegim el tomàquet ratllat, una mica de sal i deixem que faci xup-xup; a continuació afegim una mica de sucre, per treure l'acidesa del tomàquet, afegim també l'alfàbrega i deixem coure el tomàquet uns 10 minuts a foc suau. Incorporem l'albergínia al tomàquet, mesclem i reservem.

Coem la pasta seguint les instruccions del fabricant, encara que és millor tastar-la i escórrer-la quan estigui al dente - un pèl crua de dins- i mai deixar-la en la cassola amb aigua una vegada estigui cuita. Repartim la pasta en els plats i posem per sobre la salsa calenta i el formatge ratllat i servim de seguida.

Ja tinc ganes de veure quins plats han elegit la resta de participants...