Arròs de l'art

Aquest estiu m'he comprat un llibre sobre cuina marinera! Sí, ja sé que més d'un@ estarà pensant si m'he trastocat, aquell@s que coneixen la meva relació amor-odi amb el peix, però ha estat tornar a Port de la Selva uns dies i quedar tocada per la tramuntana per decidir que haig de cuinar més plats de peix a casa; no obstant, no visc al costat del mar, i el mercat del meu poble té un horari incompatible per molta gent que treballem -per dir-vos que només obren els divendres per la tarda, i no totes les parades-, així que hauré d'anar al supermercat i deixar-me aconsellar, perquè no se gaire sobre peixos. No obstant, sí que faré una ullada a la pàgina d' El Peix al Plat, un projecte d'un biòlegs marins que aposten per un consum responsable del peix i que vaig conèixer en un taller de cuina a l'Espai Cuina'm del Mercat de la Vall d'Hebron, per conèixer quines són les espècies de cada temporada, o consultar l'aplicació de Greenpeace mes a mes.

El llibre d'on he tret la recepta que avui publico, amb alguna petita variació, és d'en Jaume Fàbrega, La Cuina Marinera de la Costa Brava, de l'editorial Farell, i no només és un recull de receptes marineres sinó també un llibre sobre la cultura del peix de la Costa Brava. En concret aquesta recepta s''anomena arròs de l'art, fent referència a l'art de la pesca, i és un plat típic de Lloret.

Ingredients per a dues persones:
  • 1 ceba gran
  • 2 grans d'all
  • 250 grams de tomàquet ratllat
  • 1 raig de vi negre
  • 1 calamar
  • 200 grams de rap
  • 200 grams d'arròs
  • 1/2 litre de brou de peix
  • pebre vermell
  • oli d'oliva verge extra
Netegem el calamar i el tallem en rodanxes i el rap a trossos.

En una cassola amb oli, sofregim els alls picats i la ceba tallada a trossets fins que transparenti; a continuació, afegim el tomàquet ratllat, una mica de sal i una mica de pebre vermell -Jordi el fa servir sempre que fa sofregit, encara que jo afegeixo una mica de sucre, per evitar l'acidesa del tomàquet- i deixem que es faci una bona estona, per confitar-lo. Després afegim a la cassola els calamars, el rap i el raig de vi negre, i deixem que evapori el vi una mica; a continuació tirem el brou de peix ben calent; tastem per comprovar que el calamar estigui tendre i aleshores, segons el llibre, podem treure el calamar i el peix abans d'afegir l'arròs o bé deixar-lo a la cassola; jo vaig optar per deixar el peix i el calamar i vaig afegir l'arròs remenant amb molt de compte per que no se'm desfés el peix; pugem una mica el foc i deixem que l'arròs vagi absorbint el brou, vigilant que no s'enganxi; ens caldran uns 15 minuts per que l'arròs estigui al punt; si cal, podeu afegir més brou, però sempre ben calent i millor si en lloc de remenar els ingredients de la cassola, la sacsegeu una mica; rectifiquem de sal -vigileu si es brou preparat perquè  solen ser salats- i deixem reposar un parell de minuts abans de servir. No és un plat caldós, així que us aconsello que aneu afegint el brou ben calent a mida que l'arròs el vagi absorbint.