Tast de vermuts a Vilafranca del Penedès

Fa uns dies vam assistir a una xerrada i tast de vermuts vilafranquins de la ma d'en Jesús Velacoracho, expert en història de l'enologia, al Vinseum de Vilafranca del Penedès. El Vinseum o Museu de les Cultures del Vi de Catalunya està ubicat en un antic palau medieval de la corona catalano-aragonesa, construït entre els segles XII-XIII, reformat posteriorment. En el museu es realitzen tot d'activitats relacionades amb la cultura del vi (aquí en trobareu més informació). En aquesta ocasió, la xerrada era sobre el vermut, ja que la que és actualment Capital del Vi, Vilafranca del Penedès, va ser la segona ciutat en importància en l'elaboració de vermuts darrera de Reus. Actualment només tres famílies continuen amb l'elaboració del vermut a la capital de l'Alt Penedès, la Casa Berger, que elabora el conegut vermut Bandarra, Trias Batlle i Mascaró, que l'any passat va començar a comercialitza el seu vermut, Siset, en homenatge al fundador de l'empresa, Narcís "Siset" Mascaró.

La història comença al segle XVII, quan el 70% dels conreus del Penedès eren cereals i només el 12% eren vinyes, que de Riudoms arribaren uns empresaris per muntar una destil·leria a Vilafranca del Penedès. En aquella època, cada vegada que França, principal proveïdor de vins i destil·lats de l'època, entrava en guerra, obria la possibilitat d'entrar en aquell mercat a d'altres productors, com van ser els catalans; les guerres on participava el país veí, l'obertura als empresaris catalans del negoci d'ultramar al segle XVIII i per últim, al segle XIX, la fil.loxera, que aniquilà tots els ceps de l'altra banda dels Pirineus -fins que ens va tocar també a nosaltres- va fer que el Penedès, com altres comarques catalanes, s'omplís de vinyes per abastir de vins i destil·lats a la resta d'Europa i a l'altra banda de l'Atlàntic.

Fins a dotze destil·leries va arribar a tenir Vilafranca del Penedès, i aquesta va ser una de les raons per les quals l'elaboració de vermut va ser tan important a la ciutat, aquesta i que també tenia en abundància els altres dos ingredients per produir aquesta beguda alcohòlica, un vi blanc  neutre com l'elaborat amb la varietat parellada i la botànica (herbes i espècies) a l'abast de tothom. El fet de que els ingredients per elaborar vermut fossin força assequibles va fer que aquesta beguda, que inicialment era força elitista, s'acabés convertint en una beguda de menestrals.

El vermut s'elabora habitualment amb vi blanc que es macera amb herbes i espècies i al qual se li afegeix alcohol per donar-li més graduació; el color s'aconsegueix en bóta i també afegint-li caramel.

Ja fa uns anys que vivim la revifada del vermut; un dels germans Berger, creadors del vermut Bandarra, el descriu com un lubricant social, i s'ha convertit en la porta d'entrada dels joves al món dels vi, el consum del qual ja porta anys a la baixa. Inclús hi ha una cuina del vermut, que fa servir a les seves receptes el vermut en lloc d'altres begudes alcohòliques com el conyac o el vi.


Vam començar el tast amb el vermut Bandarra de la Casa Berger, elaborat amb vi de Macabeu i Xarel·lo macerat amb més de 50 extractes d'herbes, flors i espècies naturals, amb pas per bóta de roure. A continuació vam provar el vermut del celler Trias Batlle, negoci familiar que va començar per la venda de vins a doll i que actualment elabora vins i caves sota la denominació d'origen Penedès, i que aposta perquè el consumidor es deixi portar i assaboreixi el vermut, sense pretensions. I per últim del celler Mascaró, vam tastar el vermut Siset, un vermut premium elaborat amb vi de la varietat parellada, fortificat amb els destil·lats que han fet famosa la marca Mascaró arreu del món.

Un parell de consell per acabar: no posar mai glaçons al vermut perquè l'aigualeixen i desvirtuen; millor servir-lo fred i sense sifó. I si voleu preparar un còctel ben senzill a casa, proveu d'afegir al vermut un raig de bitter, un Americà ben ràpid de preparar i de gaudir.