Amanida de sardines marinades

Fa unes setmanes us vaig explicar que vaig anar a l'Espai Cuina'm del Mercat de la Vall d'Hebron de Barcelona per fer un taller de cuina sobre receptes elaborades amb peix cru de varietats sostenibles, impartit per l'Anna i en Giuliano, biòlegs marins, que fa temps van engegar un projecte anomenat d'El Peix al Plat, i en el que treballen per divulgar un consum més sostenible dels recursos marins, i més responsable amb el medi ambient. Fan xerrades, tallers, cursos de cuina i a més venen peix i marisc de temporada capturat en el litoral català, de varietats no tan conegudes i menys explotades; així comercialitzen varietats com el sorell, la maira, el verat o la canana. U recomano visiteu el seu blog, i feu una ullada a la gran varietat de peixos i mariscs de les nostres costes que podem comprar i degustar gràcies a la tasca d'El Peix al Plat i dels molts pescadors del nostre litoral.

Vaig publicar dies enrere la recepta del tàrtar de bonítol del mediterrani o sarda sarda, i avui us porto una altra recepta del taller, una amanida de sardines marinades, una varietat de peix que es pot menjar tot l'any, rica en proteïnes i àcids Omega-3

Ingredients per a 4 persones:
  • 8 sardines
  • 2 tomàquets
  • 1 alvocat
  • cireres
  • 160 ml d'oli d'oliva verge
  • 160 ml de vinagre de Mòdena
  • 80 ml de salsa de soja
  • fulles d'escarola
  • sal i sucre
Pelem i tallem l'alvocat en llesques i les saltegem en una paella amb una mica d'oli per que agafin una mica de color; traiem els talls d'alvocat i en la mateixa paella, saltegem uns segons el tomàquet tallat en daus, amb una mica de sal i sucre.

Netegem les sardines (si les hem comprades fresques, caldrà haver-les congelat 24 hores mínim) traient les espines i el cap i deixant només els lloms nets i ben tallats; a continuació posem els lloms de les sardines en un bol on haurem posat el vinagre de Mòdena, la salsa de soja, l'oli d'oliva i la sal, mesclats prèviament, i els deixarem marinar una hora en el frigorífic. 

Per servir, posem en un plat primer una cullerada del tomàquet tallat a daus i saltejat, un parell de trossos d'alvocat i unes fulles d'escarola, i per sobre, els lloms de sardines marinats. Acabem decorant el plat amb cireres trossejades.