Pastís de verdures i formatge

Si us agraden els formatges i les verdures, aquesta és la vostra recepta! I si teniu algun dubte, feu una ullada a la foto! Fa venir salivera, oi? Jo quan vaig veure la foto al llibre " El gourmet vegetariano", vaig pensar en fer-la d'immediat! L'èxit a casa va ser total!, no van quedar ni les engrunes! A més és un plat que fa estiu, perquè té tant de color!; i és que porta pebrot, albergínia, carbassó, tomàquets xerry...clar que podeu posar les hortalisses que més us agradin i les quantitats que volgueu, tot a gust del consumidor!

Ingredients per a 4 persones (atipa força que porta molt formatge):
  • 1 pebrot vermell
  • 1 albergínia mitjana
  • 1 carbassó mitjà
  • 1 ceba gran
  • 120 grams de mató o formatge ricota
  • 120 grams de formatge feta
  • tomàquets xerry
  • 2 ous mitjans
  • 200 ml de nata 30% MG
  • massa brisa precuinada
  • farigola
  • dues fulles de llorer
  • sal i pebre negre mòlt
  • oli d'oliva 
Primer escalivem al forn el pebrot sencer i l'albergínia i el carbassó tallats a daus. Encenem el forn a 220º, dalt i baix, i posem en una safata el pebrot amb un rajolí d'oli per sobre (jo aprofitaria per escalivar uns quants pebrots a l'hora); en una altra safata posem l'albergínia, també amb una mica d'oli per sobre. Fiquem la safata del pebrot a la part de dalt del forn, i la de l'albergínia a la de sota. Quan hagin passat uns 15 minuts, afegim a la safata de l'albergínia el carbassó també tallat a daus. Vigilem que no se'ns cremin les verdures, i en cas de dubte, les tapem amb paper d'alumini. Després de 15 minuts més, comprovem si les verdures estan fetes (estaran toves al tacte), aleshores les traiem del forn i baixem la temperatura d'aquest a 180º. El pebrot l'emboliquem amb paper d'alumini, per que sui i així serà més fàcil pelar-lo.

Mentre les verdures s'estan fent al forn, tallem la ceba en rodanxes i la cuinem en una paella amb una mica d'oli, dues fulles de llorer i una mica de sal, uns 25 minuts, vigilant que no es cremi.

Quan hàgim tret les verdures del forn, prepararem un motlle de pastís desmuntable de 22 cm i estenem per sobre la massa brisa,cobrint-la amb paper de forn i posant per sobre llegums secs (si no en teniu, quan poseu el paper de forn, premeu-lo una mica contra la massa i així evitarem que aquesta es bufi); la fiquem al forn el temps que ens digui l'elaborador.

Quan estigui la massa cuita, repartim els ingredients per sobre: primer la ceba, sense les fulles de llorer, les verdures escalivades, els formatges esmicolats i els tomaquets xerry tallats per la meitat. En un bol mesclem els ous amb la nata, amb un pessic de sal i pebre negre mòlt, i aboquem la barreja per sobre els ingredients del pastís però sense cobrir-los totalment; repartim per sobre la farigola i tornem a enfornar el pastís uns 30 minuts, fins que hagi cuallat i tingui un color daurat.

Un consell: la massa pot encongir una mica a l'enfornar-la, així que millor que sobri una mica per la vora, i segur que no us vessarà el contingut líquid del pastís; sempre podem tallar-la quan estigui cuita, i així la vora del pastís quedarà més polit.

Deixem reposar un 10 minuts el pastís abans del treure'l del motlle i servir-lo.