Amanida de carbassó i avellanes

Fa uns mesos vaig comprar el llibre "El gourmet vegetariano" de Yotam Ottolenghi, RBA Libros. Ja havia sentit a parlar d'aquest cuiner mediàtic israelià a les xarxes socials, i m'havien cridat molt l'atenció la senzillesa amb la que elaborava els seus plats amb verdures i com eren d'atractius. Com el mateix Ottolenghi explica a la introducció del seu llibre, el fet de que ell i el seu soci, Sami Tamimi, hagin crescut en una cultura -Tamimi és palestí- amb gran varietat de verdures, llegums i cereals que formaven part del menjar diari de la seva família, ha fet que els seus plats siguin molt assequibles de cuinar i de menjar; un exemple -significatiu per a mi- és que en un llibre de receptes vegetarianes, només hi han quatre receptes que portin tofu; a diferència d'altres llibres de receptes vegetarianes que he fullejat, la majoria d'ingredients són fàcils de trobar i l'elaboració de les receptes és força senzilla.
La primera recepta que he elegit del llibre per publicar al blog és una deliciosa amanida de carbassó amb avellanes i parmesà, fent alguna petita modificació.

Ingredients per a 4 persones:
  • 4 carbassons mitjans
  • 50 grams d'avellanes torrades (a la recepta original són crues i després es torren al forn)
  • 4 cullarades d'oli d'oliva verge extra
  • 1 cullerada de vinagre de Riesling de Castell de Gardeny (o un vinagre balsàmic)
  • fulles d'alfàbrega fresca
  • 80 grams de formatge parmesà 
  • sal i pebre blanc
Netegem els carbassons i els tallem en diagonal, en rodanxes d'un centímetre de gruix, que pintem amb una barreja d'oli, sal i pebre i coem en una planxa ben calenta, durant 2 minuts per cada banda -les podem cuinar més o menys segons com us agradi menjar el carbassó, a nosaltres ens agrada un mica cruixent; però si no ho teniu clar, també podeu esperar a que la carn de carbassó comenci a canviar de color i es torni més fosca i tendra-. A mida que es vagin fent les rodanxes, poseu-les en una safata i amaniu-les amb una mica de vinagre -podem posar de més o de menys, segons us agradi el vinagre-; vigileu amb no remenar gaire les rodanxes o se us trencaran. Després afegim l'alfàbrega fresca -la fulla sencera-, les avellanes, i la resta d'oli d'oliva que ens hagi sobrat, i mesclem amb molt de compte; rectifiquem de sal i pebre, i esperem a que es refredi, a temperatura ambient, i aleshores ho tindrem llest per servir, acompanyat de formatge parmesà tallat en llesques o ratllat.