Troblada bloguera a Girona, #Gitour2016

Què més es pot desitjar un dissabte d'abril, que trobar-te amb una colla d'amics bloguers al cor de la ciutat de Girona, en un dia esplèndid de primavera? I és que la Glòria de No tot són postres..a la cuina ens ha tornat addictes a les trobades, i aquest any la Mònica d'Ensucrat ha agafat el relleu i ens ha convidat a gaudir de la seva ciutat, i en concret d'un barri poc conegut de Girona, al costat del Monestir de Sant Pere de Galligants. Allà, en Lluc Salellas ens va fer cinc cèntims de la història de l'antic barri xino de la ciutat, mentre esmorzàvem un deliciós xuixo, una de les pastes més populars de Girona, acompanyat d'un impressionant suc de poma de Mooma.

A continuació vam anar fins a la Llibreria Cafè Context, on un representant del Gremi de carnissers i xarcuters artesans de les comarques gironines ens va presentar un dels seus productes estrella, la botifarra dolça, i un altre representant del Gremi de flequers ens va parlar de dos projectes que estan desenvolupant actualment: el Pa de Tramuntana i Es Farina.

La botifarra dolça és típica de l'Alt i Baix Empordà, el Gironès, la Selva i el Pla de l'Estany; pertany a la marca Producte Empordà, com els brunyols, la poma de Girona o la ceba de Figueres. A la recepta tradicional, per 2,5 kg de magre de porc s'afegeix 2 kg de sucre blanc, la pela de 2 llimones i mitja i 25 grams de sal -la canyella és opcional-; el sucre és un conservant, com la sal, però a més aporta un alt valor nutricional a aquest producte, que l'ha convertit en un producte ideal per a esportistes. Amb ella s'elaboren les dulses, la botifarra dolça cuita, que es ven en pot de vidre, el que permet guardar-la a casa molt de temps. Vam poder fer un tast de diferents plats elaborats amb botifarra crua i cuita, com les croquetes, els panellets de botifarra dolça amb panses i pinyons i els didalets amb cansalada..Us recomanem que si teniu l'oportunitat tasteu la botifarra dolça, ja que dóna molt de sabor als plats, és molt nutritiva, i és 100% artesana i de casa nostra.

Per la seva banda, el Gremi de Flequers també treballa per la recuperació d'un sector molt malmès, i per aportar riquesa al territori, per una banda, amb Es Farina, el primer projecte europeu de cereal d'hivern, amb producció integrada i km0: tot el blat està conreat i molturat a les comarques gironines; si compres pa als forns que treballen amb Es Farina de Girona, saps quin pagès a conreat el blat, és el que s'anomena "Pa amb nom i cognoms". També treballen en el projecte Pa de Tramuntana, elaborat des del 2008 amb blats de varietats antigues, de producció integrada, conreats al Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà.

És una gran sort conèixer de primera ma la feina dels artesans que gaudeixen amb el seu treball i que estan orgullosos dels productes que elaboren i els volen donar a conèixer arreu.

El dia però no va acabar aquí, i després de la xerrada amb els amics del Gremi de Flequers i Carnissers, ens vam tornar a posar en marxa per visitar el Balneari de Vichy Catalán a Caldes de Malavella, on vam poder visitar la fàbrica embotelladora -on s'envasen alguns dels productes de la marca- i després vam poder fer un tast dels vins ViñaCHY, vins amb aigua de Vichy, que els aporta un punt d'agulla, de baixa graduació i que, servits ben freds, són molt refrescants.


I per recuperar forces, vam acabar dinant al restaurant Delicius, al mateix balneari, i que dirigeix el xef David Heras. Un menú que vam assaborir amb la millor companyia!


Vull aprofitar per agrair a la Mònica i a la seva família la fantàstica organització de tota la jornada; ens ho vam passar genial!, i ha deixat el llistó molt alt per properes trobades....I també als Gremis de Flequers i Carnissers i Xarcuters de les comarques gironines i a la Glòria de Gloria cookies pels seus detalls, dels quals en gaudirem de ben segur. I com diria la Mònica, fins ben aviat, colla pessigolla!