Quadrats de llimona o lemon bars

Ja us vaig parlar del llibre Un dulce en Nueva York de Marc Grossman, de Lunwerg Editores, on surten recopilades les receptes de rebosteria més clàssiques de la ciutat de Nova York. Aleshores us explicava la recepta del brownie, tot un clàssic. La recepta d'avui, que justament il·lustra la portada del llibre, no és potser tan coneguda aquí, però ja feia temps que li havia posat l'ull a sobre: quadrats o barretes de llimona, anomenats en anglès, lemon bars. Contundents com tota la rebosteria americana, -s'han de menjar en racions petites- són una autèntica delícia: un flam de llimona sobre una base de massa quebrada, per definir-ho de manera ràpida. Són molt fàcils de fer i desapareixen molt ràpid, perquè són una mica addictives, per dir-ho de manera suau; és impossible resistir-se a menjar-ne només un tros!

La recepta l'he seguida al peu de la lletra, perquè totes les que he fet d'aquest llibre m'han sortit perfectes a la primera; per aquesta raó, si voleu idees per aquest Sant Jordi, us recomano aquest llibre pel més llaminers de casa!
Ingredients per la massa:
  • 150 grams de farina de rebosteria
  • 30 grams de sucre
  • 4 culleradetes de Maizena
  • 1/2 culleradeta de sal
  • 125 grams de mantega freda
Pel flam de llimona:
  • 180 ml de suc natural de llimona
  • 250 grams de sucre
  • 6 ous mitjans
  • la ratlladura d'una llimona, millor ecològica o de pagès
  • 5 cullerades de farina de rebosteria
Per empolsinar:
  • sucre llustre
Encenem el forn a 180º.

En un bol posem la farina, el sucre, la Maizena i la sal i els mesclem; a continuació, tallem en trossos la mantega i la mesclem amb la resta d'ingredients, fins que aconseguim una textura sorrenca; aleshores continuem treballant els ingredients fins poder fer una bola de massa, que després haurem d'estirar amb un corró, tenint en compte la mida del motlle. Per aquesta recepta necessitem un motlle de 24cm; us recomano fer servir un de silicona o una safata d'alumini d'un sol us, perquè així podreu desemmotllar el pastís més fàcilment o bé tallar-lo dintre del mateix motlle, si feu servir la safata d'alumini. Greixem el motlle abans de posar la massa dintre, i l'enfornem 20 minuts fins que agafi color.

Mentrestant fem el flam, posant tots el ingredients dintre d'un bol; els podem mesclar amb la batedora de varetes, però amb compte de que no agafi massa aire, sinó després sortiran bombolletes a la superfície del flam, encara que tampoc cal patir massa, perquè les podem cobrir amb el sucre llustre. 

Traiem la massa cuita del forn i aboquem per sobre la crema del flam i la tornem al ficar al forn, baixant prèviament la temperatura a 150º. Ha d'estar al forn 30 minuts més, fins que qualli el flam; per veure si ha quallat, punxem amb un escuradents, i si surt net, ja podrem treure el motlle del forn, deixant-lo refredar una mica abans de desemmotllar el pastís. El tallem en quadrats i l'empolsinem amb sucre llustre. Us recomano menjar-lo a temperatura ambient.