Pastís fred de pastanaga i coco amb base crudivegana

Tenia aquesta recepta pendent de publicar al blog des de finals de l'any passat. Ja us vaig explicar que al Centre Cívic el Sortidor, al barri del Poble-sec de Barcelona, fan tallers de cuina dintre del cicle de cultura i gastronomia, A Taula!. Vaig anar a un taller sobre llegums, i ara a aquest sobre pastissos sense farines, i a més que m'agradaria poder anar; us recomano que feu una ullada a les activitats que fan, n'hi ha per tots els gustos!.

En aquest taller de pastissos sense farina, la Maria Alcolado de mesquemenjar, ens va ensenyar com fer servir les fruites seques i les dessecades i les begudes vegetals per cuinar dolços sense farines ni llet animal. A les persones que, com a mi, ens agraden molts els dolços, aquestes versions més saludables, ens poden "costar" una mica de bon començament, però indiscutiblement són molt saludables i ens poden ajudar a "desenganxar-nos" una mica de l'excés de sucre que domina la nostra alimentació diària, perquè no ens equivoquem, el sucre no està només en els productes dolços; a més, aquest tipus de postres solen atipar més que les postres amb sucres refinats i nos ens provoquen pujades de sucre a la sang que, a curt plaç, es inciten a voler tornar a ingerir sucre; ja sabeu, a més sucre refinat menges més sucre vol consumir...

Ingredients per a 8-10 racions, depenent dels motlles (aconsellable que siguin de silicona):
  • 250 grams de pastanagues
  • 350 ml de beguda vegetal d'arròs, ametlla o civada
  • 2 cullerades de coco ratllat
  • 1 cullerada de flocs d'agar-agar
  • un pessic de sal marina
Per la base:
  • 100 grams d 'orellanes, o panses, o prunes o figues seques
  • 100 grams d'anacards crus o nous, o avellanes o festucs
  • 1 cullerada de garrofa (opcional) o cacau en pols deshidratat Valor
Rentem bé les pastanagues, les tallem a trossos i les coem al vapor fins que estiguin toves; després les triturem. També les podem bullir, però perden més propietats que si les fem al vapor.

En una altre cassó, posem la beguda vegetal, el coco ratllat, els flocs d'agar-agar i un pessic de sal i els coem uns 10 minuts, a foc baix, sense tapar i remenant tot sovint. Passat els 10 minuts, afegim la pastanaga triturada, remenem, i tornem a triturar amb la batedora. Deixem que es refredi a temperatura ambient abans d'abocar la crema dins dels motlles.  Com us deia abans, es recomanable fer servir per aquesta recepta motlles de silicona, perquè us serà més fàcil de desemmotllar-los; això si, primer els omplim d'aigua, després l'escorrem i,sense eixugar el motlle, l'omplim amb la crema. Una vegada omplert tots els motlles, els fiquem al frigorífic, mínim 2 hores.

Mentrestant preparem la base, afegint tote les fruites seques i dessecades en una picadora per triturar-les; podem fer les combinacions que vulguem: dàtils i nous, avellanes i panses, nous i panses...Podem afegir una mica d'aigua si queda molt pastós, però vigilant que no quedi aigualit perquè hem d'abocar la massa sobre paper de forn i estirar-la amb un corro, per tallar-la després a la mida de la base dels pastissets, per tant ha de tenir prou consistència. Quan tinguem les bases fetes, les fiquem al frigorífic, fins que comencem a desemmotllar els pastissets, que posarem sobre la base, i decorarem amb fruites seques i fulles de menta.

Aquestes postres són riques en fibra, vitamines i antioxidants. Si podeu, feu servir garrofa en lloc de cacau, ja que la garrofa té menys greixos (un 2% en lloc del 23% del cacau), té proteïnes, permet l'absorció dels minerals, com el calci i el ferro, perquè no té oxalat, i tampoc té teobromina, de manera que no és excitant ni addictiva com el cacau.