17ª Carxofada a Sant Boi de Llobregat

Encara que va estar tota la nit plovent i pel matí el cel amenaçava pluja, una colla d'amics ens vam arribar fins a Sant Boi per visitar la 17ª edició de la Carxofada. Les activitats van començar ben d'hora amb una sortida en bici per visitar els camps de carxofes amb SomBici, una cooperativa de treball associat d'iniciativa social sense ànim de lucre, que es dedica a promocionar la bicicleta com a mitjà de transport sostenible i saludable; organitzen rutes guiades per espais naturals i culturals com el Delta del Llobregat, el Parc Agrari o la Colònia Guell.

Vam passejar en bicicleta entre els camps de la Cooperativa Agrària Santboiana, -que tenia una parada de venda de carxofes a la Plaça de l'Ajuntament-, i altres camps de conreu fins arribar a Cal Notari, una masia on, a banda de conrear carxofes, cultiven tot tipus de verdures i hortalisses seguint criteris agroecològics, i que treballen per la promoció d'un consum de proximitat i responsable amb el medi ambient. A peu de les carxoferes ens van fer cinc cèntims sobre aquesta verdura que s'ha convertit en l'estrella dels conreus del Parc Agrari: la varietat que es cultiva és la blanca de Tudela; cada brot produeix entre 2 i 4 carxofes -de la carxofera mengem les inflorescències o flors-; durant el període productiu, que comença a la tardor i es perllonga fins a finals de la primavera, es van generant nous brots des de la soca. Gràcies al clima de la zona, aquesta varietat conreada aquí té un gust fresc, intens i dolç.



Després de la pedalada vam tornar cap a la Plaça de l'Ajuntament on s'havien organitzat diferents activitats durant tot el matí, i com que se'ns havia obert la gana amb tant d'exercici vam decidir "atacar" el menú degustació de la Carxofada; un menú dissenyat i elaborat per l'Associació de restauradors locals, Degusta Sant Boi; es van instal·lar per la Plaça de l'Ajuntament i la Rambla Rafael Casanova, metres i metres de taules per encabir tots els visitants de la fira.

Naturalment l'ingredient estrella del menú degustació va ser la carxofa; us relacionem els plats que composaven el menú per fer-vos dentetes:

  • Urimaki de tempura de carxofa amb romesco i embolcall de pernil ibèric
  • Trinxat santboià de carxofa amb botifarra de Perol i reducció de mistela
  • Minihamburguesa de vedella i carxofa amb maionesa de carxofa
  • Caneló de bacallà i carxofa amb salsa cremosa de carxofa i pernil ibèric
  • Arròs de sípia amb carxofa
Cal destacar la bona organització de tots els actes i especialment a l'hora de servir el menú degustació, sobretot tenint en compte que es van repartir 1.500 menús i 600 tapes individuals.

Vam marxar de Sant Boi, havent gaudit d'un gran dia, un menú fantàstic i amb una bona provisió de carxofes de Sant Boi per cuinar-les a casa. Ja estem desitjant tornar a repetir l'any vinent!