Calçots amb pasta i xips de carxofa

Dissabte vam estar per l'Alt Empordà i vam comprar calçots de Fortià a la cooperativa d'Empordàlia a Vilajuïga. Avui, com ens hem quedat a casa pel matí, he decidir buscar una recepta per fer alguna cosa especial amb els calçots; com que no he trobat cap recepta que pogués fer amb els ingredients que tenia per casa, he decidit buscar receptes amb ceba, i al llibre La pasta per als catalans de l'Antonella Esperanza he trobat una recepta de penne amb ceba escaliva: un plat molt senzill, on tot el protagonisme és per la ceba escaliva; res d'ou, res de crema de llet, res de tomàquet, sols pasta i ceba. Quina millor recepta per assaborir un bons calçots? He decorat el plat amb xips de carxofa i l'he acompanyat amb salsa romesco de Can Bech, que vam tastar ahir i ens va agradar molt, i avellanes trinxades. Hem gaudit d'un plat de calçots amb pasta espectacular! Us animeu a tastar-lo?

Ingredients per a dos persones:
  • 160 grams de pasta tipus penne
  • 12-15 calçots 
  • 2 carxofes
  • oli d'oliva verge extra
  • julivert
  • salsa romesco de Can Bech
  • avellanes torrades 
Primer encenem el forn a 180º per escalivar els calçots, als quals haurem tallat les barbes i la part verda i, amb un ganivet, haurem obert de dalt a baix just per treure les primeres capes de pell més dura, ja que una vegada escalivats els farem servir sencers. Abans de posar-los sobre una safata per anar al forn, posarem a la base un raig d'oli; els enfornarem entre 20-30 minuts, depenent de com siguin de gruixuts els calçots i fins que estiguin ben tendres; aleshores els embolicarem tots amb paper d'alumini fins que els hàgim de fer servir.

Per altra banda, pelarem les carxofes, traient les fulles més verdes, tallant les puntes i pelant la tija fins deixar només la part blanca; a continuació, les tallarem en làmines (jo amb un ganivet trec els pèls del cor de la carxofa) i les posarem en un bol amb aigua i julivert - millor julivert verd però a mi m'ha funcionat amb julivert sec - per evitar que s'oxidin fins que les fem servir.

Posem l'aigua a bullir per fer la pasta al dente.

Mentre es fa la pasta, en una paella gran posem els calçots tallats en rodanxes d'un centímetre més o menys de llarg -si han deixat anar suc el posem també a la paella-; en una altra, fregim les carxofes i després les posem sobre una reixeta metàl·lica per que deixin anar l'oli sobrant. Quan la pasta estigui al dente, encenem el foc i aboquem la pasta a la paella amb els calçots tallats, afegint un raig d'oli, julivert fresc picat o sec, i remenem una mica els ingredients; a continuació, afegim un parell de culleradetes de salsa de romesco - feu servir la part més líquida de la salsa- i la lliguem amb la resta d'ingredients de la paella, amb el foc fluix per que la pasta es mantingui calenta fins que l'anem a servir al plat, decorant-la amb xips de carxofa.

Acompanyem el plat amb salsa de romesco de Can Bech i avellanes, torrades i trinxades, tot servit a banda  per que cadascun es serveixi al plat la quantitat que vulgui.