Rap espatarrat

Vaig tastar per primera vegada el rap espatarrat a la Fonda Europa, restaurant emblemàtic de Granollers. Era un plat de rap fet al forn amb allioli gratinat, espectacular! Pel que he vist per Internet es diu espatarrat perquè es feia amb raps petits oberts pel mig. Jo quan el vaig tastar a la Fonda Europa estava fet amb lloms de rap i així ho preparo a casa. Abans però, fregia les patates abans de posar-les a la safata amb el peix per anar al forn, però l'oli del fregit i l'allioli feien que el plat fos força contundent. Aquesta vegada l'he fet seguint la recepta del rap amb patates panadera i allioli de Les receptes del Miquel  i he fet les patates directament al forn, i cal dir que el plat ha sortit deliciós i gens embafador, encara que porti allioli.



Ingredients per a quatre persones:
  • 4 lloms de raps (1 per persona si són grossos)
  • 4 patates mitjanes
  • 1 got de vi blanc
  • 1/2 litre de brou de peix Aneto
  • allioli
  • oli d'oliva verge extra
  • sal i pebre negre
Encenem el forn a 180 graus dalt i baix.

Engreixem una safata per anar al forn i repartim per sobre les patates pelades i tallades en rodanxes no massa primes, prèviament salpebrades; aboquem per sobre el vi i un parell de cullerots de brou de peix -no cal cobrir les patates amb el brou- i fiquem la safata al forn uns 30 minuts. Passat aquest temps, traiem la safata del forn, i banyem les patates amb el brou de la safata i les punxem per veure si ja estan tendres; si cal podeu afegir una mica més de brou perquè no ens interessa que les patates es quedin seques, i tornem a ficar la safata al forn uns 10 minuts més. Tornem a comprovar si les patates ja estan tendres i si ja ho estan, posem per sobre els trossos de llom, salem i posem per sobre un rajolí d'oli d'oliva verge extra i una mica de brou i tornem a ficar la safata al forn durant 10 minuts més.
Jo he netejat d'espines i pell els trossos de llom abans de repartir-los per sobre les patates.

Passats els 10 minuts, posem per sobre els lloms de rap l'allioli i tornem a ficar la safata al forn amb el gratinador perquè l'allioli s'enrosseixi, vigilant que no es cremi -uns 5 minuts aprox-. Serviu just acabat de sortir del forn.