Canelons de peix

Aquest any vull que la primera recepta publicada al blog sigui un clàssic: per això estrenem l'any amb una recepta de canelons, en concret una de canelons de peix. M'agraden molt els canelons!..menjar-los, perquè el que és omplir-los...Sort que, per als que tenim poca paciència, hi ha la pasta de canelons en forma de tub que no cal coure prèviament, per a mi, uns dels invents del segle XX. Deixeu-vos d'esferificacions! Un dels grans avanços a la cuina ha estat la pasta de canelons en tub! En aquesta ocasió he fet servir els de la marca Barilla, i són tan senzills de fer servir, com omplir-los -us recomano amb una màniga pastissera- i ficar-los al forn mig hora. No discutiré si els clàssics són més bons; el que sí que us aconsello és cuinar-los i menjar-los el mateix dia.

Respecte als canelons de peix, aquesta vegada és el he fet amb peix blanc i salmó, que els dóna molt de gust. Si us agraden de gust més suau, els podeu fer només amb peix blanc o bé amb peix blanc i gambes. Els ingredients en aquesta recepta són una qüestió de gust personal i de pressupost, igual que el fet de fer servir peix fresc o congelat; jo he fet servir peix congelat de La Sirena. Les quantitats també són aproximades, perquè no és el mateix si feu servir lloms que rodanxes de salmó, per exemple.

Ingredients per 20-25 canelons:

  • Pasta de canelons (nosaltres fem servir els que tenen forma de tub i no cal bullir prèviament)
  • 2-3 cebes tendres
  • Una ceba gran 
  • 1/2 kg de cues de rap aprox.
  • 1/2 kg de rodanxes de lluç aprox.
  • 1/2 kg de rodanxes de salmó aprox.
  • Mig got de vi blanc
  • 1/2 litre de brou de peix Aneto
  • 3/4 de litre de llet sencera
  • 5-6 cullerades de farina de blat
  • 70 grams de mantega
  • Formatge ratllat tipus emmental
  • Oli d'oliva
  • Sal i pebre blanc

Encenem el forn a 190º, dalt i baix.

Tallem mitja ceba i les cebes tendres i les cuinem en una cassola amb una mica d'oli d'oliva fins que transparentin. Afegim mig got de vi blanc i deixem que evapori una mica, abans de posar tot el peix, tallat a trossos, dintre de la cassola; el cobrirem amb brou de peix i el cuinem a foc mig uns 5 minuts, just el temps perquè el peix canviï de color.

Per una altra banda, preparem la beixamel: posem la mantega en una paella i con s'hagi fos, afegim la ceba tallada; quan la ceba transparenti, aboquem poc a poc la farina i la torrem una mica. A continuació, anem afegint poc a poc la llet, remenant constantment, i després una mica de brou de peix. Rectifiqueu de sal i pebre, i vigilem que no ens quedi la salsa massa espessa, ja que quan la deixeu en repòs s'espessirà una mica més.

Posem en un bol gran el peix, ben escorregut, li afegim un parell de cullerades de salsa beixamel i amb una batedora de braç el trinxem fins aconseguir una consistència semblant al paté (trinxar-lo és opcional, però jo vaig omplir els canelons amb màniga pastissera, una opció molt còmoda i amb la que els canelons queden perfectament omplerts, inclús si feu servir els tradicionals, posant una tira de farcit al mig de caneló).

Omplim els canelons -si son de tub, poseu-los una mica inclinats i feu servir un dit per tapar un extrem mentre l'ompliu per l'altra amb la màniga pastissera-. Poseu-los en una safata de vidre, apta per anar al forn, i cobriu-los amb la salsa beixamel i amb formatge emmental ratllat per sobre. Fiqueu-los al forn 30 minuts i després poseu el gratinador uns minuts fins que el formatge estigui daurat. Serviu-los calents.

Bon profit i bona entrada d'any a tots!