Brownie amb gelat de vainilla

La primera recepta salada de l'any ha estat un clàssic: uns canelons. Pel que respecta a la recepta dolça havia de ser sens dubte de xocolata -ja sabeu que soc una addicta declarada-, i m'he decidit per un deliciós i contudent brownie, elaborat segons la recepta del llibre Un dulce en Nueva York, de l'editorial Lunwerg. La recepta del brownie és fàcil i ràpida de fer; el més important és fer servir xocolata de qualitat. Si als vostres convidats els agrada la xocolata, no es podran resistir a aquest brownie. En aquesta ocasió, he servit el brownie acompanyat de gelat casolà de vainilla, i la combinació és espectacular; si a més el brownie està tebi -perque ha acabat de sortir del forn-, aquestes postres seran inolvidables! Així que anem a gaudir d'aquest deliciós brownie abans que les xarxes s'omplin de receptes depuratives, que encara no han acabat les festes de Nadal!
Ingredients:
  • 325 grams de xocolata negra  per fondre (jo he fet servir un de 50% de cacao aprox.)
  • 125 grams de mantega
  • 25 grams de cacau pur en pols Valor
  • 60 grams d'oli de girasol
  • 265 grams de sucrè moré de canya integral
  • 1/2 culleradeta d'extracte de vainilla
  • 3 ous mitjans
  • 3 rovells d'ou
  • 150 grams de farina per rebosteria
  • 1/2 culleradeta de sal
  • 50 grams de xocolata negre en gotes
  • 50 grams de nous trossejades
Encenem el forn a 180º, dalt i baix i greixem un motlle rectangular de 24x24cm.

En un bol, mesclem l'oli de girasol, el sucre morè, l'extracte de vainilla i els ous amb una batedora de varetes fins que tots els ingredients estiguin ben integrats. En un altre bol, mesclem amb una forquilla la farina, la sal, la xocolata en gotes i  les nous trossejades. 

En una paella, fonem la xocolata i la mantega, totes dues trossejades, fins que es faci una crema, aleshores afegiu el cacau en pols i mescleu bé. A casa normalment fonem la xocolata amb la mantega al microones, però al llibre el fonen en una paella. Jo, quan preparo aquest brownie, també ho faig amb una paella; vigileu que el foc estigui molt fluix i no escampeu massa la xocolata per les parets de la paella, que es podria cremar la xocolata i espatllaria el gust del brownie. Si no ho teniu clar, sempre podeu fer servir l'opció del bany maria, encara que la més còmode per a mi és la del microones: escalfant pocs segons cada vegada que fiqueu la xocolata al microones, les possibilitats de cremar la xocolata són mínimes. 

Aboqueu els ingredients secs al bol amb l'oli i els ous i mescleu-los bé però no en excés; després afegiu la crema de xocolata fosa. A continuació vesseu la mescla al motlle i esteneu-la bé, amb la ma humida, amb una espàtula o sacsejant el motlle per que quedi ben repartida, abans de ficar-la al forn, durant un 30 minuts. La superfície s'ha de començar a trencar i ha de sòlida al tacte. Vigileu de no coure-la massa, o de que es cremi la xocolata. En el cas del brownie millor que li falti una mica de cocció que no se'ns passi. El podeu servir tebi; com us he dit, tebi i acompanyat de gelat de vainilla és deliciós. I si us plau, que no se us passi pel cap de banyar-lo amb qualsevol xarop, com fan a alguns restaurant, que acabareu desgraciant el plat.

D'aquest llibre, Un dulce en Nueva York, també he fet el pastís de pastanaga, varies vegades i també surt boníssim. És un llibre que us recomano si us agraden les postres americanes, com els cheesecake, els cinnamon rolls, les apple pie o les cookies.