Tumbada amb galetes i avellanes

Aquest mes havia de participar en el Repte de Cuina Regional Italiana (CRI) del Cajón Desastre de Maggie perquè tècnicament aquesta és l'última recepta d'aquest any del repte en qüestió; a més l'any vinent hi hauran canvis -que Margot encara ens ha de desvetllar- de manera que potser també és l'última proposta del repte de Cuina Regional Italiana, i em volia acomiadar com cal: participant!

Una altra raó per participar és que la recepta és una autèntica delícia! Com sempre he fet uns quants canvis a la recepta original -sort tenim de la màniga ampla de Margot per acceptar les nostres receptes "tunejades"-, ja que la recepta original de la Tumbada, unes postres típiques de la Sardenya, es fan amb galetes d'ametlla i a mi no m'agraden gaire; per això vaig pensar en fer servir unes galetes tipus Maria, i vaig trobar unes de la marca Birba, que és diuen Núria Mediterrànea i que porten entre els seus ingredients, avellanes. Per donar més sabor a la recepta, vaig decidir afegir-li avellanes torrades de Ca Rosset, que aporten un gust extraordinari a aquestes postres. En definitiva, si us agraden aquests fruits secs, aquesta Tumbada amb galetes i avellanes de Ca Rosset és la vostra recepta ideal!

Ingredients:
  • 150 grams de galetes tipus Núria de Birba
  • 50 grams d'avellanes torrades de Ca Rosset 
  • 150 grams de sucre blanc
  • 700 ml de llet semidesnatada
  • 3 ous grans
  • caramel líquid 
  • 2 culleradetes d'aroma de vainilla
Encenem el forn a 200º.

Amb un robot de cuina o un morter triturem ben fines les avellanes torrades i pelades. Fiquem les galetes en una bossa per aliments i amb l'ajuda d'un corró, les triturem fins deixar-les "fetes pols".

En un cassola posem la llet amb les dues culleradetes d'aroma de vainilla i l'escalfem sense que arribi a bullir. En un altra bol, mesclem els ous amb el sucre. A continuació, i sense parar de remenar, afegim poc a poc la llet. Després afegim les galetes triturades i per últim les avellanes mòltes. Jo he barrejat els ingredients amb una batedora de varetes, però se m'ha fet molta escuma que he hagut de retirar amb una espàtula. L'altra opció és fer la barreja a ma, o bé fer servir una batedora tipus "Turmix", però trobo que queda una textura tan fina que sembla que estiguis fent un flam.

Omplim la base del motlle - jo he fet servir un de plumcake de 24cm- amb caramel líquid i aboquem la crema amb compte. A continuació posem el motlle sobre una safata per anar al forn, plena d'aigua per que la Tumbada es faci al bany maria durant uns 40 minuts . Abans de treure-la del forn, punxeu-la amb un escuradents i comproveu que aquest surt net. Quan s'hagi refredat, ficarem el motlle al frigorífic, com a mínim un dia, abans de desemmotllar la Tumbada i servir-la a taula.

Com sempre, no us perdeu de fer una ullada a la llista de participants . I si no heu pogut participar aquesta temporada en el repte que ha organitzat Margot, us animo a participar en el proper repte!