Fes-te l'oli amb Empordàlia

La Cooperativa Empordàlia fa més de 40 anys que elabora vins i olis sota la Denominació d'Origen Empordà; a més realitza activitats al llarg de tot l'any per donar a conèixer els productes que elaboren els cooperativistes, amb cursos de cuina, tasts de vins, visites a cellers o com en aquesta ocasió, ensenyant als consumidors com es fa l'oli d'oliva verge extra.

Dissabte passat ens vam arribar fins al celler de Pau, d'on vam sortir en trenet en direcció a Roses. Al llarg del trajecte vam contemplar un paisatge esquitxat per oliveres a banda i banda de la carretera. Quan vam arribar a Roses, ens vam dirigir als olivars de la Teresa, cooperativista d'Empordàlia, que estava amb els seus treballadors collint olives per portar-les al molí d'oli de la cooperativa. En Simon Casanovas, gerent d'Empordalia, que ens va acompanyar tot el matí, ens va ensenyar com es cullen les olives: s'estén una xarxa sota l'olivera per recollir les olives que s'han de fer caure de l'arbre, -no es cullen  les que estan a terra perquè farien malbé el gust de l'oli- ja sigui per mitjans manuals o mecànics, però amb compte de no malmetre els brots tendres, ja que seran d'aquests d'on naixeran les olives l'any vinent. Tots els que estàvem allà, grans i més petits, van poder col.laborar en collir les olives.

L'olivera comença a ser productiva a partir dels cinc anys i pot arribar a ser mil·lenària, perquè va rebrotant de la soca, a diferència dels altres arbres fruiters, la vida productiva dels quals pot ser de 30 o 40 anys; l'olivera dóna fruit durant tota la seva vida. El color de l'oliva no és determinant pel gust, sinó el seu grau de maduresa. Més verd el fruit, més saborós i afruitat serà l'oli. 

Per la producció de l'oli DO Empordà es fan servir les varietats argudell i arbequina, principalment. L'argudell és la varietat típica de l'Empordà, però es va plantar arbequina perquè produïa més que l'autòctona, raó per la qual les zones de cultiu intensiu són d'aquesta varietat; no obstant, actualment la varietat més apreciada pel seu sabor és l'argudell.


Després d'haver "col·laborat" en la collita d'olives vam continuar el nostre passeig entre olivars de camí de tornada al molí d'oli del celler de Pau. Quan vam arribar del nostre passeig, les olives ja ens esperàvem per començar el seu procés per convertir-se en oli, procés que s'ha de fer en un plaç màxim de 24 hores des de la collida del fruit. Un molí mecànic separa les fulles de les olives, les renta, les premsa i les processa, controlant la temperatura, per produir el reconegut oli de Pau. Vam visitar el molí per dintre, i mentre les màquines extreien el suc de les olives, nosaltres vam anar a recuperar forces al celler de la cooperativa on vam poder degustar un esmorzar amb embotits i vins empordanesos, i pels més llaminers, delicioses galetes artesanes. 

Amb les forces recuperades, ens vam dirigir a la part d'embotellament del celler, on cadascun de nosaltres va embotellar el seu oli, i el va etiquetar, de manera personalitzada.


I amb les nostres ampolles d'oli, vam tornar cap a terres barcelonines, passant però, primer per l'agrobotiga, que està al costat del celler, per aprovisionar-nos de vins i altres productes de la comarca.

El proper dissabte 28 és l'últim dia que fan aquesta activitat aquest any, així que si us ha agradat el que us he explicat, encara esteu a temps d'apuntar-vos i passar un  matí entre oliveres, amb la bona companyia de la gent d'Empordàlia, i emportar-vos a casa el vostre propi oli.

A les Agrobotigues de Pau i Vilajuïga podreu adquirir els seus productes i d'altres de la comarca i tastar els seus vins i olis. Us recomanem també de fer un esmorzar de forquilla a la Vilajuïga; nosaltres quan estem per l'Alt Empordà ja ens ho fem venir bé per esmorzar allà i després comprar fruita i verdura fresca, conreada pels propis cooperativistes, pa i d'altres productes com formatges, embotits, cremes de verdures, melmelades i un munt de productes més, tots ells de proximitat i gran qualitat. A més, si voleu estar informats de les activitats que va programant Empordàlia, feu-vos amics de la cooperativa, i sereu els primers en rebre informació sobre les seves activitats.