Espaguetis amb albergínies

Ja feia dies que no publicava cap recepta amb pasta, i quin millor dia per fer un plat de pasta que el diumenge? I com havia de donar sortida a unes albergínies morades que havia comprat feia un parell de dies, he improvisat aquest plat de pasta, acompanyat amb un vi rosat DO Empordà que vam comprar a Garriguella les passades vacances d'estiu.
Ingredients per a dues persones:
  • 1 albergínia mitjana 
  • 1 ceba mitjana 
  • 140 grams d'espaguetis
  • 1 llauna petita de tomàquet triturat (390 grams)
  • 1 culleradeta de pebre vermell
  • 1 culleradeta de sucre blanc
  • orenga
  • sal
  • oli d'oliva verge extra
Tallem l'albergínia en daus petits i la posem en un bol ple d'aigua, amb un pessic de sal, durant uns 30 minuts per treure-li l'amargor. Encenem el forn a 180º. Quan hagi passat la mig hora, escorrem bé els trossos d'albergínia, els assequem amb paper de cuina i els posem en una safata per anar al forn amb un raig d'oli d'oliva i una mica d'orenga i els coem al forn uns 20 minuts. També els podríem saltejar a la paella però l'albergínia absorbeix molt d'oli, per això m'he decidit per cuinar-la al forn, així el plat ens quedarà més lleuger de sabor.

Per altra banda, tallem la ceba en trossos, no cal que siguin molt petits -jo he preferit que es vegi al plat- i la coem amb un bon raig d'oli i una mica de sal, a foc suau, fins que transparenti; aleshores afegim el tomàquet triturat, el pebre vermell i el sucre i anem remenant fins que el tomàquet comenci a fer xup-xup; després aboquem els trossos d'albergínia fets al forn, rectifiquem de sal i afegim orenga, mesclant bé tots els ingredients, a foc suau un parell de minuts més. Respecte al pebre, el sucre, l'orenga i la sal, no m'agrada posar quantitats perquè això va a gust de cadascú; es tracta d'anar tastant i rectificant sobre la marxa. Abans de servir la salsa, l'escalfem una mica per que arriba a taula calenta.

Posarem l'aigua a bullir amb sal per fer la pasta al dente -tingueu sempre en compte el temps que recomana el fabricant per coure la pasta-. Quan estigui al punt, la servim immediatament posant per sobre la salsa, i acompanyem el plat amb formatge ratllat tipus Parmesà o Grana Padano.

Bon profit!