Fira de l'avellana de la Selva a Brunyola.

No se vosaltres però jo sempre havia associat l'avellana amb les terres de Tarragona, per això, quan vaig veure que es celebrava la Fira de l'avellana de la Selva a Brunyola -aquest any és la XXI edició- vam decidir escapar-nos el dissabte al matí i fer una ullada. Haig de dir que encara al·lucino quan vas a una fira i et trobes, per una banda, tot ben senyalitzat per arribar a la fira i per sortir del poble i després, zones habilitades per l'aparcament dels vehicles; per això, cal agrair la bona organització quan la trobes, i aquest ha estat el cas de Brunyola.

Brunyola té una extensió de només 37 km2 i està envoltat de pinedes, castanyedes i alzinars. Al centre del poble es troba el castell -que actualment acull els serveis municipals-, que ja s'esmenta en un escrit de l'any 1106, del qual es conserven tres de les quatre torres originals. Des de fa més de mil anys, es cultiva l'avellana a les terres de la comarca de la Selva, però va ser a partir del segle XIX, i amb la crisi de la fil·loxera, que es comença a explotar el seu conreu; als anys 50 del segle passat s'intensificà la producció per la introducció de la varietat Negreta, portada des del Camp de Tarragona.


Després de Reus, el municipi de Brunyola i els seus voltants, acullen l'extensió més gran de cultiu d'avellaners de Catalunya, unes 1.300 hectàrees, amb una producció anyal que oscil·la entre les 1.000 i 1.500 tones. 

Els avellaners s'han de plantar des d'un brot perquè els que neixen d'una avellana són bords. Comencen a produir avellanes grans a partir dels 7 o 8 anys, encara que donen fruit a partir dels 3-4 anys i tenen una vida de 40-50 anys. El fruit dels avellaners d'aquí s'ha de collir de terra, a diferència dels de Turquia que s'agafa de les branques. Turquia continua sent el major productor del món -un 70% de la producció mundial-. I sabeu quina multinacional compra cada any la quarta part de la producció mundial? Ferrero (Ferrero Rocher, Nutella, Kinder..).

Dels productors de la zona, només hi ha un, Can Cassà, que tanca tot el cicle de l'avellana, ja que les conrea i les ven embossades trencades, crues o torrades. 

El consum d'avellana ajuda a controlar el colesterol i els triglicèrids gràcies al seu alt contingut en lípids monoinsaturats i fitosterols. Aporta molta vitamina E i d'altres antioxidants i, malgrat el seu contingut calòric, es recomana un consum diari de fruits secs d'uns 25 grams diaris.

La fira era petita però tenia de tot: parades de productors d'avellana i nous, productes de rebosteria artesana amb avellanes, com els sorrencs, parades d'embotits tradicionals, venda de fruita directa del pagès, de l'Agrobotiga El Forn de Vilobí d'Onyar -per cert, quines pomes més bones-i uns quantes parades d'artesans. També vam trobar tres food-trucks, on vam agafar forces amb uns entrepans acompanyats d'una copa de cava.

Per finalitzar us deixo l'enllaç d'algunes receptes que he trobat amb avellanes:

Coca d'avellanes de la Cuina de l'Olga
Galetes de Nutella i avellanes de La cuina de casa
Espàrrecs empanats amb avellanes de Mas de les Cavalleres
Sopa d'avellanes del Cuines de Tv3

Informació consultada: