Cóc ràpid de garrofa

Fa uns dies van arribar-nos fins a Riudoms, al Baix Camp, per visitar la Fira de l'Avellana. De parades d'avellanes només vam veure un parell, però una d'elles era de la Cooperativa de Riudoms, i allà ens vam firar comprant oli d'oliva arbequina verge extra, avellanes torrades i farina de garrofa torrada. Trobar la farina de garrofa em va fer molta il·lusió, perquè on visc no en trobava i n'havia sentit a parlar molt sobre les seves propietats: alt contingut en fibra, sucres naturals i proteïnes i un percentatge molt baix de greixos (un 2% en comparació al 23% del cacau pur). A més aporta vitamines i minerals, com el ferro i el calci, però al contrari del cacau, com no té àcid oxàlic, permet l'absorció d'aquest minerals per part del cos. No té efectes addictius com el cacau perquè no té teobromina, i a més, és apta per celíacs (Font: Ets el que menges).

Malgrat que està associada a èpoques de penúria, les seves avantatges nutricionals han fet que La Fundació Alícia, l'any 2012 presentés un llibre sobre La pastisseria i la cuina de la garrofa, d'Onada Edicions, amb la voluntat d'engegar una" nova cultura culinària" sobre la mateixa. A més parlant de producte de proximitat, que més nostre i mediterrani que la garrofa.

Al dia següent de comprar la farina de garrofa vaig demanat ajut pel Twiter a la meva colla d'amigues blogueres per que em recomanessin receptes amb aquest ingredient, i finalment em vaig estrenar amb un senzill cóc ràpid de garrofa del blog A mossegades, amb alguna petita variació. A casa els vaig donar a tastar dient que era de xocolata; l'olor i el color la recorden, però la delata el regust final en boca semblant a la regalèssia; això sí, va agradar a tothom. I a mí, que soc una addicta a la xocolata declarada, haig de reconèixer que em va sorprendre molt, perquè té aquell punt de la xocolata, però no "enganxa" i sabeu què, a mi, com a mínim, em treu el "mono" de xocolata! Així que continuaré provant receptes, que he aconseguit fer un bon recull, que us deixo al final d'aquesta publicació. Gràcies, noies per recomanar-me aquestes receptes tan llamineres!
Ingredients:
  • 3 ous
  • 1 iogurt
  • 2 mesures de iogurt de farina integral
  • 1 mesura de iogurt de farina de garrofa 
  • 2 mesures de iogurt de sucre integral
  • 1 mesura de iogurt d'oli de girasol (la recepta original pórta oli d'oliva)
  • 1/2 mesura de llet semidesnatada
  • 15 grams d'impulsor químic
Encendre el forn a 180º, dalt i baix.

Posar en un bol, els ous, el iogurt, el sucre i l'oli de girasol-jo he fet servir oli de girasol perquè té un gust més suau que l'oli d'oliva- i barrejar bé els ingredients. Després abocar les farines i l'impulsor químic i la llet per que us ajudi a integrar tots els ingredients. Abocar la massa en un motlle de plum- cake, folrat amb paper de forn, i enfornar entre 40-50 minuts, fins que quan el punxeu amb una broqueta aquesta surti neta.

Respecte a la mida de farina de garrofa, si voleu, poseu menys quantitat la primera vegada, substituint-la per farina integral; el gust de la garrofa serà més suau.

Recull de receptes amb farina de garrofa:

Llepadits, magdalenes d'espelta integral i garrofa
Pa de Nous: Cóc amb farina de garrofa
La cuina violeta:Cóc d'oli d'oliva
Els fogons de la Bordeta: Pa de soda amb garrofa
Tasta Rutes: Una "nutella" diferent
Cuinetes: Creps de garrofa amb recuit de fonteta i mel d'acàcia amb fruits secs
Slow Food Penedès: Coca de farina de garrofa amb escalivada i verat
Trosset de cuina: Rotllets de farina de garrofa
Taula Posada: Brownie de garrova amb crema d'avellanes i garrova
A la cuina: Trufes de garrofa

6 comentaris:

  1. Deliciós, diferent però deliciós. Em menjaria un bon tros per esmorzar ara mateix!!
    La garrofa és un autèntic regal de la naturalesa, hauriem de menjar-ne molta més, en comptes de tanta xocolata...
    Al poble dels meus pares n'hi han molts, de garrofers, i m'encanta menjar-me les beines directament de l'arbre, són exquisides.
    Petons Anna, i bon dijous!

    ResponElimina
  2. Anna me n'alegro que hagis escollit la meva recepta, veig que has fet algunes variacions...és lo bo que té la cuina, que cadascú l'adapta als seus gustos. I aquest coc pels que hem de contar calories va molt be!!
    Per cert fa molt bona pinta, li puc fer una mossegada? ;)
    Petons
    Anna
    http://amossegadetes.blogspot.com.es/

    ResponElimina
  3. El cóc impressionant! I....moltes gràcies pel recull!!!
    Petonets,
    Olga

    ResponElimina
  4. La farina normal la integral? Farina Impulsada q es?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Normalment faig servir farina normal, però per aquest cóc faig servir farina integral(al supermercat del costat de casa només tenen la farina integral de blat de la marca Gallo). Respecte a l'impulsor químic em refereixo als sobrets de llevat de la marca Royal. Espero que t'hagi pogut aclarir els dubtes.

      Elimina