Recuperem els llegums a l'estiu!

Sota aquest títol, el Centre Cívic El Sortidor, dintre del Cicle de cultura i gastronomia, A Taula! va organitzar un taller de cuina amb llegums on la Maria Alcolado de mesquemenjar ens va ensenyar a preparar varies receptes amb llegums, ideals per l'estiu, com un refrescant gaspatxo de mongetes vermelles, un hummus de remolatxa, unes croquetes fredes de cigrons al sèsam i una saludable amanida de llenties, carbassó i ametlles, que és la recepta protagonista d'aquest post.

El tòpic de que els llegums engreixen, que la cuina tradicional hagi elaborat amb els llegums bàsicament plats contundents de cullera, propi d'estacions fredes, o que per a moltes persones els llegums siguin considerats com aliments de segona, no ha ajudat massa a la proliferació del seu consum, en una societat amb un dieta amb excés de proteïna animal; tampoc ajuda el fet de que a moltes persones els costa pair-los.

Malgrat que hi han molts estudis que avisen sobre els perjudicis d'una ingesta elevada de proteïna animal, -i ja no entro en la qüestió ètica- encara hi han moltes persones poc predisposades a incloure'ls en la seva dieta setmanal malgrat que es recomana menjar-los 3 o 4 cops a la setmana. Els llegums aporten proteïnes d'alt contingut biològic si es complementen amb el consum de cereals, com el pa; aporten vitamines, minerals, antioxidants i ferro -cal combinar-los amb aliments rics en vitamina C per facilitar l'absorció, com el julivert-, i a més tenen fibra soluble que millora el trànsit intestinal i redueix el colesterol.

L'auge del vegetarianisme i el veganisme ha donat una empenta al consum dels llegums i receptes com l'hummus o les amanides i hamburgueses amb llegums són fàcils de trobar en molts blogs de cuina. Potser perquè les amanides són l'opció més fàcil per introduir els llegums en la nostra dieta, que he elegit aquesta recepta entre les que ens va donar Maria de mesquemenjar en el taller, per que us animeu a fer-la en casa; és molt ràpida de fer i la vinagreta és molt saborosa.

Per cert, la Maria ens va aconsellar de condimentar els plats amb llegums amb plantes amb propietats carminatives com l'orenga, l'alfàbrega, el comí, la menta o el coriandre. Això ajuda a reduir els gasos que la digestió dels llegums provoquen en algunes persones.

Amanida de llenties, carbassó i ametlles.


Ingredients per a dos persones:
  • 225 grams de llenties cuites
  • 2 carbassons petits
  • 25 grams d'ametlles pelades
  • 8-10 olives negres
Per la vinagreta:
  • 4 cullerades d'oli d'oliva verge extra
  • 2 cullerades de mostassa
  • 2 cullerades de concentrat de poma o 1 cullerada de mel
  • 2 cullerades de vinagre de poma
  • 2 cullerades de curry
  • sal marina
Per una banda, rentem i escorrem les llenties cuites, rentem i ratllem els carbassons sense pelar-los i tallem les ametlles en trossos petits. Per una altra banda, barregem tots els ingredients de la vinagreta. A continuació, mesclem les llenties, els carbassons ratllats, les ametlles, les olives i la vinagreta, ben barrejats. Salem i servim decorats amb germinats i llavors de sèsam.