Risotto de calçots amb salsa

El mes de març vam assistir convidats al Dia CUINA, que la revista va celebrar a Tortosa, coincidint amb el FESTAST, la Fira Alimentària de les Terres de l'Ebre. A banda dels expositors, havien programades varies activitats, una d'elles anomenada Bloguers als fogons, on en Miquel Àngel Roque del blog, Pebrots Verds, va preparar dos plats en directe, un risotto de romesco i una flaugnarde de pomes, mentre l'entrevistaven sobre les curiositats i secrets del blogs gastronòmics.

Doncs resultat que tots dos treballem a la mateixa empresa, però és una empresa molt gran i no ens coneixíem. Aquell dia Jordi i jo vam passar una molt bona estona parlant i dinant amb ell. Aquí us deixo l'enllaç d'una entrevista que li va fer la Vanguardia l'any 2014 on podreu descobrir una mica del seu divertit tarannà, i on parla dels dos llibres de cuina que ha escrit, Cuchara, cucharilla y cucharón  i La mesa del pecado, aquest últim en col.laboració amb altres bloguers gastronòmics; un parell de bones idees per regalar o regalar-vos aquest Sant Jordi.

Avui us explico la recepta del risotto com jo l'he fet a casa, fent servir salsa de calçots en lloc de romesco, perquè personalment m'agrada més la primera. Si voleu saber una mica més sobre les diferències entre ambdues salses podeu clicar aquí.


Ingredients per a dos persones:
  • 160 grams d'arròs carnaroli Molí de Rafelet
  • 8-10 calçots 
  • 1 litre de brou vegetal 
  • un got petit de vi blanc
  • 2 cullerades curulles d'una bona salsa de calçots
  • formatge parmesà ratllat
  • oli d'oliva verge extra
  • sal i pebre negre
  • avellanes 

Escalfem en un recipient el brou de verdures.

Pelem els calçots i els tallem en rodanxes d'un centímetre aproximadament. Posem en una cassola un bon raig d'oli i saltegem els calçots uns minuts fins que agafin una mica de color. Afegim l'arròs i el cuinem fins que comenci a transparentar, remenant una mica. Aleshores afegim el vi i deixem que evapori -un parell de minuts-. A continuació afegim dos cullarots de brou calent i una cullerada de salsa de calçots, i comencem a remenar els ingredients, a foc fluix. No deixarem de remenar l'arròs durant els propers 20 minuts. És un dels secrets per aconseguir un bon risotto. També vigilarem que l'arròs no es quedi mai sense líquid. Anirem afegint el brou calent a mida que l'arròs el vagi absorbint. 
Just als 20 minuts, i abans d'apagar el foc, afegim l'altra cullerada de salsa i una cullerada de formatge parmesà ratllat -podeu afegir més o menys formatge al vostre gust-, i els mesclarem amb la resta d'ingredients. Servirem immediatament, decorant el plat amb unes avellanes trinxades. 

Respecte a la sal i el pebre, us aconsello que tasteu l'arròs durant la cocció per afegir més o menys quantitat, al vostre gust.


Aqui us deixo unes fotos del Dia CUINA, i d'en Miquel Àngel en acció:


No us perdeu de fer una ullada al seu blog, us temptarà amb un munt de delicioses receptes!