Cupcakes de carbassó

Els que em coneixeu sabeu que soc una addicta confessa a la xocolata, però en qüestió de cupcakes perdo el nord per un bon cupcake de pastanaga; potser serà la dolçor que aporta la pastanaga ratllada a la massa, o per la combinació d'espècies que sempre l'acompanyen o bé per la textura que li dóna al cupcake, no ho se, però ho continuaré investigant...!

Una de les coses que em va sorprendre quan vaig començar a passejar pels blogs de cuina era que no només es feia servir la pastanaga en la rebosteria, sinó també la carbassa, la remolatxa, el carbassó o el ruibarbre -molt típic en les pel·lícules americanes que mengin pastís de ruibarbre-. Per això, quan vaig fullejar el llibre de Cupcakes de la Neus Moya, de Cossetània Edicions, i vaig veure que tenia la recepta del cupcake de carbassó, vaig decidir estrenar el llibre fent aquesta recepta, i no una amb xocolata, com hagués estat previsible.

En el llibre de la Neus no només trobareu 50 receptes de cupcakes, també trobareu consells bàsics per iniciar-vos en el món dels cupcakes, els estris necessaris, receptes de toppings i varis tutorials per aprendre a decorar-los. De les receptes, us destaco algunes que m'han cridat l'atenció: cupcakes de crema catalana, de mel i mató, de cervesa negra i de coco i mango, entre altres. Un llibre no només pels que volen iniciar-se en la rebosteria creativa sinó també pels que cerquen receptes originals per fer cupcakes.
Aquí teniu la recepta dels cupcakes de carbassó del llibre de la Neus Moya:
  • 200 grams de farina
  • 2 ous
  • 200 grams de sucre morè
  • 180 ml d'oli -jo he fet servir oli de girasol, més suau de gust que el d'oliva-
  • 1 culleradeta d'impulsor químic
  • 1/2 culleradeta de bicarbonat
  • 1 culleradeta de gingebre en pols
  • 15 ml d'extracte de vainilla - jo he fet servir aroma de vainilla-
  • 40 ml de sèrum de llet (llet amb unes gotes de llimona)
  • 200 grams de carbassó ratllat
  • 30 grams de pinyons
  • 300 grams de crema de formatge tipus philadelphia
  • 6 cullerades de sucre llustre
Els ous i la llet han d'estar a temperatura ambient.

El sèrum de llet es pot preparar a casa, afegint unes gotes de suc de llimona a la llet -jo he fet servir semi-desnatada-; ho deixem reposar un mínim de 10 minuts sense remenar, abans de fer-lo servir.

Encenem el forn a 170º, dalt i baix.

Ratlleu el carbassó; si veieu que té llavors les aparteu abans de ratllar-lo. Hi han receptes que recomanen assecar amb paper de cuina el carbassó ratllat, per eliminar l'aigua que pugui deixar anar, i que afectaria a la textura de la massa; a mi no m'ha calgut fer-ho, però tingueu-lo en compte si quan ratlleu el carbassó deixa anar molta aigua. Podeu pelar el carbassó o deixar-li la pell, depenent si voleu que es noti més o menys el color verd.

Poseu les càpsules al motlle metàl·lic. Tamiseu la farina amb el llevat, el bicarbonat i el gingebre i barregeu el sèrum de llet amb l'extracte de vainilla.

En un bol barregem l'oli amb el sucre morè; afegim un a un els ous i batem fins que s'integrin tots els ingredients. Després afegim la meitat de la farina, mesclem bé i aboquem el sèrum. Remenem i afegim l'altra meitat de la farina fins que aconseguim una massa homogènia. Per últim afegirem el carbassó ratllat i els pinyons i ho mesclarem tot.

Omplin les càpsules màxim 2/3 de la seva capacitat i enfornem durant 20 minuts. Punxem amb un escuradents per comprovar si estan cuits, si no els deixem 5 minuts més al forn o fins que surti l'escuradents net.

Quan traieu els cupcakes del forn, deixeu-los refredar uns 10 minuts màxim dins del propi motlle, i després poseu-los sobre una reixeta fins que es refredin totalment abans de decorar-los.

A la recepta original es decoren amb crema de formatge tipus philadelphia i gingebre en pols; com m'agrada més el dolç, he posat sucre llustre en lloc de gingebre. També els hem menjat sense frosting i ens han agradat molt, són molt suaus de gust i tenen una textura súper esponjosa. Us recomano que els tasteu de les dues maneres.

No us perdeu de fer una ullada al blog de la Neus, us encantarà, igual que el seu llibre.

11 comentaris:

  1. Els haig de provar...t'han quedat genials!!!! La Neus és la reina dels cupcakes i tu una digníssima deixeble! Petonarros!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ja m'agradaria arribar al vostre nivell! Totes dues sou unes fantàstiques rebosteres! Un petonet!

      Elimina
  2. Saps que fa anys que veig pels blogs cupcakes amb carbassó però mai m'he llançat? Els teus de la Neus tenen molt bona pinta i crec que sense frosting són un esmorzar perfecte!
    Petons
    Palmira

    ResponElimina
    Respostes
    1. Són boníssims sense frosting, una textura i un gust que m'han encantat! Molt recomenables. Una abraçada!

      Elimina
  3. Ostres, jo tampoc els he provat mai! la pinta és boníssima i em refio de la teva opinió, així que si són bons els haurem de fer! un petó!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ja havia llegit que el carbassó dóna una textura fantàstica a la massa i és d'un gust molt delicat. Totalment recomenable. Un petó.

      Elimina
  4. Molt originals i t'han quedat molt bé!! això s'ha de provar!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. T'animo a provar-los, a nosaltres ens han encantat!

      Elimina
    2. T'animo a provar-los, a nosaltres ens han encantat!

      Elimina
  5. Ahir vaig fer els teus cupcakes i m'ha sortit boníssims, textura i gust molt delicat, diferent. Una pregunta, els frosting de formatge l'he de fer amb mantega i sucre, o només formatge batut? Gràcies

    ResponElimina
    Respostes
    1. A la majoria de receptes el fan amb mantega i sucre. Personalment trobo que enfarfega força per això o bé faig la versió ràpida del formatge tipus Philadelphia amb sucre glas, o bé la de formatge tipus Philadelphia i mascarpone, que, per a mí, és la més bona. A la meva recepta de pastís red velvet trobaràs les proporcions d'aquest últim frosting: http://www.retallsdecuina.cat/2014/04/pastis-red-velvet.html
      Moltes gràcies per visitar el meu blog. Una abraçada!

      Elimina