Croquetes de patates i melmelada de ceba amb ceps

El mes passat no vaig arribar a temps per poder participar al Repte de Laura Real que organitza Yolanda de Cocina de una bancaria estresada. Havia proposat de fer unes croquetes de patata i a mi se m'havia ocorregut que era la recepta ideal per provar una de les melmelades que havia comprat a La Fageda, l'última vegada que vam anar, una melmelada de ceba amb ceps. Així que aquests dies de Setmana Santa he decidit fer la recepta i aquí us presento el resultat.

He aprofitat també per provar el panko que vam comprar a Casa Perris. Havia vist en molt blogs  de cuina que s'aconsegueix un arrebossat molt cruixent i que a més absorbeix poc greix. S'elabora amb pa blanc, sense crosta, que s'asseca però no es torra, i que no es polvoritza si no que s'esmicola; per aquestes raons s'aconsegueix un arrebossat una mica més gruixut i més cruixent.

Ingredients per la massa:
  • 500 grams de patates pelades
  • 15 grams de mantega
  • 150 grams de melmelada de ceba amb ceps de La Fageda
  • un rovell d'ou
  • 2 cullerades de farina de blat
  • 6 cullerades de pa ratllat normal
  • 1/4 culleradeta de sal
  • 1/2 culleradeta de pebre blanc mòlt
Ingredients per l'arrebossat i el fregit:
  • 1 ou
  • panko
  • oli d'oliva 
Pelem les patates, les tallem a trossos i les posem a coure amb aigua i sal fins que estiguin tendres. Aleshores les escorreguem, les posem en un bol i les aixafem bé amb una forquilla; a continuació, i abans que es refredin, afegim la mantega i mesclem. Deixem refredar una mica abans d'afegir la resta d'ingredients, primer la melmelada, després el rovell d'ou, les dues cullerades de farina i les sis cullerades de pa ratllat, barrejant bé cada vegada que afegim un ingredient. Per últim, afegim la sal i el pebre.

Us aconsello fer servir la massa d'un dia per l'altra, guardada al frigorífic, per que agafi més consistència, perquè aquesta massa costa una mica de treballar; no obstant, si feu servir panko us ajudarà perquè és més gruixut que el pa ratllat normal i us facilitarà donar forma a les croquetes, que us aconsello que feu rodones perquè cósta molt fer-les allargades. Si no trobeu panko feu servir pa ratllat més gruixut - la marca Gallo fa un que anomena "cruixent" que és més gruixut que el pa ratllat normal-.

Podeu deixar les croquetes una estona al frigorífic abans de fregir-les o bé fer-ho directament com vaig fer jo, en abundant oli d'oliva. Consell: si podeu, no torneu a fer servir el paper de cuina per posar els arrebossats a sobre; feu una petita inversió i compreu una reixeta metàl·lica, que permet que l'oli s'escorri i que no estova l'arrebossat; les croquetes queden molt cruixents i sense gens d'oli. 
Són unes croquetes de textura i gust molt suaus, que us animo a que proveu de fer a casa.