Croquetes de patates i melmelada de ceba amb ceps de La Fageda

El mes passat no vaig arribar a temps per poder participar al Repte de Laura Real que organitza Yolanda de Cocina de una bancaria estresada. Havia proposat de fer unes croquetes de patata i a mi se m'havia ocorregut que era la recepta ideal per provar una de les melmelades que havia comprat a La Fageda, l'última vegada que vam anar, una melmelada de ceba amb ceps. Així que aquests dies de Setmana Santa he decidit fer la recepta i aquí us presento el resultat.

He aprofitat també per provar el panko que vam comprar a Casa Perris. Havia vist en molt blogs  de cuina que s'aconsegueix un arrebossat molt cruixent i que a més absorbeix poc greix. S'elabora amb pa blanc, sense crosta, que s'asseca però no es torra, i que no es polvoritza si no que s'esmicola; per aquestes raons s'aconsegueix un arrebossat una mica més gruixut i més cruixent.

Ingredients per la massa:
  • 500 grams de patates pelades
  • 15 grams de mantega
  • 150 grams de melmelada de ceba amb ceps de La Fageda
  • un rovell d'ou
  • 2 cullerades de farina de blat
  • 6 cullerades de pa ratllat normal
  • 1/4 culleradeta de sal
  • 1/2 culleradeta de pebre blanc mòlt
Ingredients per l'arrebossat i el fregit:
  • 1 ou
  • panko
  • oli d'oliva 
Pelem les patates, les tallem a trossos i les posem a coure amb aigua i sal fins que estiguin tendres. Aleshores les escorreguem, les posem en un bol i les aixafem bé amb una forquilla; a continuació, i abans que es refredin, afegim la mantega i mesclem. Deixem refredar una mica abans d'afegir la resta d'ingredients, primer la melmelada, després el rovell d'ou, les dues cullerades de farina i les sis cullerades de pa ratllat, barrejant bé cada vegada que afegim un ingredient. Per últim, afegim la sal i el pebre.

Us aconsello fer servir la massa d'un dia per l'altra, guardada al frigorífic, per que agafi més consistència, perquè aquesta massa costa una mica de treballar; no obstant, si feu servir panko us ajudarà perquè és més gruixut que el pa ratllat normal i us facilitarà donar forma a les croquetes, que us aconsello que feu rodones perquè cósta molt fer-les allargades. Si no trobeu panko feu servir pa ratllat més gruixut - la marca Gallo fa un que anomena "cruixent" que és més gruixut que el pa ratllat normal-.

Podeu deixar les croquetes una estona al frigorífic abans de fregir-les o bé fer-ho directament com vaig fer jo, en abundant oli d'oliva. Consell: si podeu, no torneu a fer servir el paper de cuina per posar els arrebossats a sobre; feu una petita inversió i compreu una reixeta metàl·lica, que permet que l'oli s'escorri i que no estova l'arrebossat; les croquetes queden molt cruixents i sense gens d'oli. 
Són unes croquetes de textura i gust molt suaus, que us animo a que proveu de fer a casa.

13 comentaris:

  1. M'encanta la recepta i el consell de la reixeta metàl·lica!!! Em podries explicar com és, on el puc trobar.......moltes gràcies!!!!
    Petonets, Anna i Jordi!
    Olga

    ResponElimina
    Respostes
    1. Val la pena, deixa els arrebossats fantàstics!

      Elimina
  2. Ostres, això si que es una manera genial d'aprofitar aquesta melmelada tan original. Aquestes croquetes tenen molt bona pinta, quina bona manera de gaudir menjant!
    Bon cap de setmana,
    Palmira

    ResponElimina
    Respostes
    1. Han sortit molt bones! Especialment si t'agrada la ceba ben caramelitzada.

      Elimina
  3. uff Anna amb melmelada de ceba i ceps qualsevol cosa ha d'estar increible! moltes felicitats per la combinació!

    ResponElimina
    Respostes
    1. I tant amb aquest ingredients no pots fallar segur! Petonets!

      Elimina
  4. Carai amb aquests ingredients ha de ser, (perdó, havia de ser perquè suposo que ja no en queda cap ;), boníssimes!! Jo tinc pendent provar els arrebossats amb el panko, encara no l'he aconseguit trobar!
    Ptons!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Te'l recomano; fa que els arrebossats surtin molt cruixents. Un petó

      Elimina
  5. Quines croquetes!!!! Segur que estan ben bones i amb aquesta melmelada...nyam nyam!!!!
    Mai he fet servir en panko, s'haurà de provar!!!
    Que vagi bé, Clara

    ResponElimina
    Respostes
    1. Havia sentit tant a parlar que el vaig comprar, i trobo que és boníssim!

      Elimina
  6. Sóc molt fan de les croquetes i aquestes tenen una pinta genial.

    ResponElimina
    Respostes
    1. A mi encara se'm resisteixen una mica, però m'agraden molt! Continuaré practicant! Una abraçada!

      Elimina
  7. Qué buenas están estas croquetas del reto!! y acompañadas con esa mermelada ya debe ser...mm! Me apunto lo del panko o si no el crujiente de Gallo, no lo sabía. Gracias.
    Un beso

    ResponElimina