Visita a Mas Marcè i tast de formatges

Encara que estava plovent a tota Catalunya dissabte passat, i les previsions no eren massa bones, ens vam calçar bé per anar a visitar la Granja Mas Marcè, situada a Siurana d'Empordà. Els havíem conegut a una de les edicions de la Fira Orígens, a Olot, i aquest mes vam poder tornar a tastar el seu famós formatge llanut al Mercat de la Terra que es va celebrar a Gallecs, dintre dels actes de lliurament de les plaques Km0 als restaurants Slow Food de Catalunya.

Ens van rebre l'Alba i la Maria, la mare del Manel, l'artífex del que és avui Mas Marcè. Primer l'Alba ens va ensenyar les instal·lacions i ens va explicar com el Manel Marcè i la seva dona, la Natàlia, van apostar, ara fa nou anys, per continuar amb l'explotació de la granja familiar fent un seguit de canvis importants: primer, apostant per treballar amb la raça autòctona de la zona, l'ovella ripollesa, en perill d'extinció; inicialment una aposta arriscada ja que aquesta raça produeix molt poca llet, mig litre al dia, en comparació amb altres races con la lacaune que en produeix dos. Van optar per convertir la granja en una explotació ecològica, amb la inversió que això comporta per poder rebre el certificat d'acreditació corresponent; així les ovelles pasturen en camps de la pròpia granja on no es fan servir ni pesticides ni herbicides. I per últim, van decidir recuperar la producció de productes làctics tradicionals de la zona com el Recuit de l'Empordà, elaborant-los amb mètodes antics, com el quall vegetal. Aquest quall està preparat amb herbacol, cultivat a la mateixa explotació, i que dóna un gust peculiar als productes elaborats a Mas Marcè.

Les característiques pròpies de la llet de l'ovella de raça ripollesa, la seva alimentació 100% natural i ecològica i la recuperació de receptes i mètodes tradicionals d'elaboració dels seus productes han fet que amb els productes de Mas Marcè elaborin els seus plats cuiners de la mida de la Carmen Ruscalleda o els germans Roca, entre d'altres.
Només vam poder visitar el tancat on estaven les ovelles, i poca estona, perquè va començar a ploure a bots i barrals -quan fa bon temps es poden visitar també els camps de pastura-. Per això, vam decidir tornar sota cobert per fer un tast dels productes de la granja Mas Marcè maridats amb vins de DO Empordà.

Primer vam començar amb l'Emporità, un formatge fresc tipus feta, que es conserva en el seu propi xerigot i salmorra, acompanyat d'un vi afruitat, un Heus Blanc del Celler la Vinyeta.

El següent que vam tastar va ser un formatge tendre de Brebis de Làctics Peralada. Fa uns anys, Mas Marcè va comprar l'empresa Làctics Peralada, per poder elaborar productes també ecològics però amb llet d'ovella lacaune, més productiva que l'ovella ripollesa, i que els ha permès d'elaborar productes per la venda directa al públic a preus més assequibles. Aquests productes els venen a les seves pròpies tendes "La Recuiteria". Actualment tenen quatre a la província de Girona.

A continuació vam provar el Formatge Marí, un sorprenent formatge fet amb aigua de mar del Cap de Creus, que es barreja amb la llet d'ovella i que quan qualla reté la sal de mar. El vam acompanyar amb un vi rosat, Ullones del celler Oliveda, un garnatxa 100% amb aromes de fruita fresca i notes de maduixa; el iode del formatge va potenciar la seva dolçor.

No vam poder tastar el famós formatge Llanut, perquè encara no estava en el seu punt òptim de maduració; és característic de Mas Marcè perquè està embolicat en llana d'ovella per absorbir la humitat de la crosta

Sí vam poder tastar el Set, en format petit -de 4 a 6 mesos de maduració- i gran, amb un període de maduració més llarg, picant i amb una forta olor a ovella. Un consell: amb formatges ecològics, no us deixeu de menjar la crosta, ja que arrodoneix amb el seu gust i textura el tast del formatge.
També vam tastar el iogurt, el mató i el famós Recuit de drap, una recepta tradicional recuperada, amb una textura i gust exquisits.

Tots aquest productes els podreu trobar en el punt de venda de la mateixa explotació, en comerços especialitzats i als mercats setmanals de l'Associació Món Empordà, i fires formatgeres com la Fira Làctium de Vic o la Fira de Sant Ermengol de la Seu d'Urgell, entre d'altres.

A més, Mas Marcè comercialitza la llana de les seves ovelles, tenyida de manera ecològica i manual. De fet, a banda de la visita a la granja, es fan altres activitats per a grans i petits, com l'esquilada de les ovelles, i el rentat i secat de la llana. Aquestes activitats s'encabeixen dintre del projecte "Aula dels Sentits". Tot el cicle de funcionament d'una granja a l'abast de grans i petits, per donar a conèixer una manera de fer i de viure que forma part de la nostra tradició, i que Mas Marcè ha apostat per mantenir i donar a conèixer.