Bescuit de poma

No us imagineu la il·lusió que em va fer quan vaig rebre el correu de Yolanda de Cocina de una bancaria estresada amb la recepta pel repte dolç d'aquest mes: un bescuit de poma. M'encanten els pastissos de poma, especialment si són tipus bescuit com aquest, un bescuit flonjo amb trossets de poma dintre; de fet la recepta original porta compota de poma, però vaig intentar fer-la a casa, i se'm va cremar (i mira que és fàcil de fer compota, però has d'estar a sobre i jo me'n vaig oblidar d'ella). Si vosaltres sou dels que us agraden el pastissos més primets, aqui en teniu la nostra recepta.

Aquesta, com totes les altres receptes d'aquest repte, provenen d'un antic receptari de la marca Royal, publicat a Argentina. Originalment la recepta es diu bescuit Reina Mary; no he sabut trobar res sobre el seu nom, -no se si les meves companyes de reptes aportaran alguna informació al respecte-; com us he dit abans, la recepta es fa compota de poma, però jo, al final, li he afegit poma en trossets i unes cullerades de ratafia que han afegit dolçor al bescuit, però que són totalment opcionals. No és que abans m'agradés gaire la ratafia però a la Fira de la Botifarra de Salitja, vaig tastar la Ratafia de l'Avi Guillem, i em va encantar: és dolça i cremosa; i com està elaborada amb la maceració de nous verdes, vaig pensar que lligaria molt bé amb la poma, i així ha estat. Per cert, que la Ratafia de l'Avi Guillem ha guanyat la medalla d'or del primer concurs de ratafia marca Catalunya, celebrat aquest any.
Ingredients:
  • 150 grams de mantega
  • 200 grams de sucre
  • 3 ous
  • 1/2 culleredeta d'essència de vainilla
  • 240 grams de farina
  • 2 culleradetes d'impulsor químic
  • 1/4 de tassa de llet semidesnada o sencera -60ml-
  • 2 pomes golden
  • 3 cullerades de ratafia
Encendre el forn a 180º.

Farem servir una batedora de varetes per barrejar la mantega, -que haureu ficat prèviament uns segons al microones per que tingui una textura pomada-, amb el sucre. Quan estiguin ben barrejats, afegirem un per un els ous, mesclant-los bé cada vegada. Després afegirem l'essència de vainilla, i a continuació anirem incorporant la farina i el llevat, prèviament tamisats, poc a poc, alternant amb la llet. Quan tot estigui ben integrat, abocarem una part de la massa dins del motlle, que ja tindrem greixat, i posarem per sobre una de les pomes, pelada i tallada en trossets. Després abocarem la resta de la massa, i la decorarem per sobre amb l'altra poma, també pelada i tallada en trossos més grans.

Ficarem el motlle al forn 45 minuts. Punxeu amb una broqueta i si no surt neta, deixeu el bescuit al forn entre 5 i 10 minuts més, fins que la broqueta surti neta. Si teniu molt torrada la part de dalt del bescuit, tapeu-lo amb paper d'alumini per que no se us cremi.

Respecte al motlle, jo he fet servir un de 20 cm, i m'ha quedat el bescuit molt alt; podeu fer servir també un motlle de 22 cm, i us quedarà una mica més baixet. Si canvieu de motlle vigileu amb el temps de cocció, que pot variar.

Podeu servir el bescuit tebi o fred, inclús calent amb gelat de vainilla. I si voleu, podeu pintar per sobre el bescuit amb una mica de melmelada d'albercoc, si voleu que us quedi brillant.

Com sempre us recomano que feu una ullada a la llista de participants. Sempre s'aprenen coses noves!