Mozartkulor o trufes de torró casolà, massapà i xocolata

Fa unes setmanes vaig assistir a un nou curs de cuina nòrdica organitzat per Smör&Brod. Tenint en compte les dates que eren, la Britta i la Zenia ens van ensenyar a fer diferents dolços típics de Nadal dels Països Nòrdics, com les Brunkager, unes galetes amb espècies, els Knäc, un deliciosos caramels de nata i ametlla -semblant als Werther's-, els toffees de xocolata, i les trufes de torró casolà, massapà i xocolata, o Mozartkulor, tot acompanyat de Glögg, un vi dolç calent amb espècies.

Coincidint amb que a Memòries d'una Cuinera proposaven de fer per aquest mes trufes, he decidit publicar la recepta de les trufes de torró casolà, massapà i xocolata, perquè, a banda d'estar boníssimes, són molt fàcils de fer. Al curs van tenir molt d'èxit, tant pel nombre de voluntaris que es van presentar per banyar les trufes en xocolata, com per menjar-les. Perquè als cursos de la Britta i la Zenia, et fan treballar, però al final sempre tenim la recompensa de tastar tots allò que cuinem, asseguts tots junts al voltant de la taula, que, a l'estil nòrdic, paren les anfitriones.


Per fer les Mozartkulor, necessitem primer preparar a casa torró casolà d'avellanes i massapà. Si us dic que el torró porta, nata líquida, xocolata negre o de llet, avellanes i sucre llustre, que us ve al cap?....doncs Nocilla o Nutella. I és que el gran problema d'aquesta recepta és que t'arribi el torró per fer les trufes perquè te l'acabes menjant a cullerades. 

Començarem, doncs, fent el torró casolà d'avellanes i el massapà (per fer unes 15 trufes):

Ingredients pel torró:
  • 50 grams d'avellanes torrades sense pell
  • 50 grams de xocolata negra (podeu fer servir la de llet)
  • 50ml de nata líquida
  • 50 grams de sucre llustre
Primer heu de moldre les avellanes; les podeu moldre més o menys fines, al vostre gust. Per altra banda, foneu la xocolata amb la nata i el sucre llustre, al bany maria, o al microones. A casa ho fem al microones; només cal que tingueu cura de posar molt poc temps cada vegada la xocolata al microones; penseu que si remeneu bé, la pròpia escalfor de la barreja us ajudarà a fondre la xocolata. Quan estiguin ben barrejats els ingredients i la xocolata totalment fosa, afegiu l'avellana mólta; remeneu i aboqueu en un motlle per que es refredi. Quan estigui ben fred, el fiqueu al frigorífic, ben tapat amb film transparent, d'un dia per un altre, per que agafi prou consistència.

Ingredients pel massapà:
  • 125 grams d'ametlla mòlta
  • 125 grams de sucre llustre
  • 1 clara d'ou pasteuritzada (us aconsello de comprar-la pasteuritzada, ja que el massapà es menja cru i així no us arrisqueu a cap mal de panxa),encara que potser necessitareu posar una mica més perquè interessa que massapà quedi flexible i no es trenqui al manipular-lo.
Barregeu l'ametlla mòlta i el sucre llustre i afegiu la clara per lligar els ingredients fins que pogueu fer una bola. Aleshores treballeu la massa sobre el marbre fins fer un rul.lo; d'aquesta manera el podreu tallar en rodanxes per fer les trufes, trobo que és més pràctic. L'emboliqueu amb film transparent i el poseu al frigorífic. 

La resta d'ingredients que necessiteu per fer les trufes:
  • 150 grams de xocolata negre
  • broquetes
Al dia següent, traieu una hora abans el massapà del frigorífic, per que s'estovi una mica i sigui més fàcil de treballar. Pel que fa al torró, us aconsello que el traieu del frigorífic, en feu boles petites-tingueu en compte que després les embolicareu amb el massapà-i que una vegada les tingueu totes fetes, les fiqueu una estona al congelador perquè tornin a agafar consistència, perquè la xocolata s'escalfa de seguida, s'estova i costa molt d'embolicar-la amb el massapà. 

Quan les boles de torró s'hagin endurit una mica, les traieu del congelador, talleu en rodanxes el massapà, l'aplaneu amb les mans i emboliqueu amb ell les boles de torró. Li doneu forma rodona amb els palmell de les mans, i les punxeu amb una broqueta, perquè us ajudarà a l'hora de banyar-les amb xocolata i després per que la xocolata prengui.

Ompliu un parell de gots amb arròs, per punxar les broquetes i que s'aguantin mentre la xocolata pren, una vegada hàgiu banyat les trufes amb la xocolata fosa al microones. Ajudeu-vos amb una espàtula de silicona per repartir la xocolata fosa sobre les trufes.

Una vegada s'hagi solidificat la xocolata, poseu les trufes en càpsules de colors i guardeu-les en una capsa metàl·lica fins l'hora de servir-les, No us aconsello de guardar-les al frigorífic, perquè la xocolata s'enblanquina i perd gust i perquè, segur, us les menjareu en un tres i no res!

Bones Festes!